PANDÈMIA
Societat 11/12/2020

Catalunya va contenint el virus a deu dies del Nadal però els indicadors són molt fràgils

Baixa la pressió hospitalària però el 44% dels llits d’UCI encara estan ocupats per malalts de covid

Gemma Garrido Granger
4 min
Catalunya va contenint el virus a deu dies del Nadal però els indicadors són molt fràgils

Santa Coloma de GramenetCom una espasa de Dàmocles, l’aparent millora dels indicadors epidemiològics de l’última setmana no deixa marge per a l’error. La fragilitat de l’epidèmia, molt sensible als canvis en el comportament i a la mobilitat de la població, així com a les polítiques de cribatge, impedeixen parlar d’estabilització, tal com apuntaven dilluns les autoritats sanitàries. Si bé s’observa una certa contenció de la corba, l’efecte del pont de la Puríssima i les aglomeracions i l’augment de la mobilitat que s’ha registrat encara no es reflecteix en les dades. Així, Catalunya va contenint el virus però avança amb peus de plom quan falten poc més de deu dies per Nadal.

La reobertura dels sectors econòmics i l’increment de la interacció social que hi va associada van disparar un dels indicadors clau per al control de l’epidèmia, la taxa de contagi (Rt). El seu creixement en prop de vint centèsimes en qüestió de quatre dies va encendre les alarmes del Govern, que va optar per frenar l’avanç de la reobertura quan només feia deu dies que s’havia donat llum verda a la desescalada. Dues setmanes després, les fluctuacions de la R s’han anat redreçant i, malgrat la seva amenaça constant, els contagis no s’han multiplicat. Al contrari, el pendent de tots els indicadors va a la baixa (vegeu gràfics).

Catalunya gairebé ha assolit l’objectiu fixat pel Govern de reduir a un miler els contagis diaris -ara se’n declaren uns 1.100 casos al dia-, i això és així perquè la R, que indica quantes persones de mitjana contagia cada persona infectada, es manté per sota de l’1. “El que ha de quedar molt clar és que l’indicador que fluctua és la R i mentre estigui per sota de l’1 hi haurà menys casos. Com que mesura a quin ritme baixen els nous casos, com més lluny se situï de l’1, més ràpid es reduiran; com més a prop de l’1, ho faran més lentament. I si es creua el llindar de l’1, augmentaran”, aclareix la investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC Clara Prats.

En termes de contagis, doncs, Catalunya ha assolit unes xifres similars a les de setembre i octubre, just abans de la segona onada. En canvi, no es viu una situació equiparable en les dades assistencials, que són massa elevades: hi ha 1.436 ingressats per coronavirus, 345 dels quals en llits de cures intensives. “No ens podem quedar només amb les dades epidemiològiques: les UCI s’estan buidant molt a poc a poc”, alerta Prats, que assenyala que per Nadal l’ocupació no s’haurà reduït prou per abaixar la guàrdia. “Quan va començar la segona onada teníem uns 150 ingressos i, tot i les mesures, gairebé superem el llindar dels 600 llits d’UCI ocupats. Ara, tenint-ne 345 de crítics -subratlla Prats-, si es reprodueix el patró el creixement seria molt més ràpid perquè tenim mil casos diaris i molta gent contagiosa”, sentencia. I, per tant, no hi hauria marge de reacció per evitar el col·lapse sanitari.

Augment sobtat de la R pel pont

Prats anticipa que la influència del pont de la Puríssima en la corba de contagis només es podrà veure la setmana que ve, però adverteix que la R baixarà uns dies, perquè no s’ha diagnosticat prou, i tornarà a pujar sobtadament. Segons l’experta, la taxa de contagi reflecteix les pujades i baixades més brusques, i per això permet detectar amb una mica d’antelació els possibles canvis de tendència. “Si es dispara, has de buscar quins factors hi ha al darrere: potser són casos que arriben pel retard del cap de setmana, o perquè augmenta la interacció social i, com a conseqüència, també la transmissió”, explica Prats. Aquesta combinació és precisament la que ja hi va haver fa dues setmanes -la R va avisar que s’havia de paralitzar el pla de desescalada i ho va fer disparant-se-. “Fa dues setmanes s’havien reobert els serveis i s’estaven tornant a fer cribatges massius, que van augmentar força els diagnòstics. Amb tot plegat, la Rt va emetre un senyal d’alerta: no podíem avançar en la desescalada”, apunta Prats. Caldrà veure si es reprodueix aquest sotrac la setmana que ve a causa del pont.

Ara, en canvi, l’experta assegura que les dades només reflecteixen l’efecte de la reobertura i que per això la pujada de l’indicador, tot i que està molt a prop de l’1, és més suau. “I aquestes xifres, entorn del 0,94 i el 0,97, entren dins el que esperàvem”, admet Prats. En els últims catorze dies s’han diagnosticat 210 infeccions de covid-19 cada 100.000 habitants, gairebé la meitat del que es detectava fa tot just un mes. Però la dada encara està lluny del llindar recomanat (50 casos per 100.000 habitants). La bona notícia és que la positivitat de les proves que s’estan fent ha caigut per sota del 4%, mentre que fa dues setmanes era del 6% i s’estaven fent unes 50.000 proves diagnòstiques menys.

Detectat un brot amb 54 positius en un geriàtric a Cambrils

L’entrada del coronavirus manté en especial alerta les residències de gent gran arreu de Catalunya. El departament de Salut va informar ahir d’un brot a la Residència STS de Cambrils (Baix Camp), on s’han detectat 42 residents i 12 treballadors positius mitjançant un cribatge rutinari al personal del geriàtric. Segons la conselleria, la situació ja està sota control i tots els afectats o bé són asimptomàtics o bé presenten una simptomatologia molt lleu.

També al Camp de Tarragona, el Pius Hospital de Valls va informar ahir d’un focus actiu que afecta 26 persones -21 professionals sanitaris i cinc pacients-, l’origen del qual es creu que seria l’acompanyant d’un pacient asimptomàtic. A causa de la situació i per tallar la propagació del virus, la direcció del centre va restringir fins a nou avís les visites als pacients aguts. Tot i les diverses baixes professionals, l’hospital funciona amb normalitat.

stats