Publicitat
Publicitat

Comença la vaga d'examinadors de trànsit per reclamar complements salarials

Cada dia de protesta s'anul·laran 1.456 proves a Catalunya

Els examinadors de trànsit de tot Espanya estan cridats des d'aquest dilluns a una vaga de llarga durada davant el que consideren una falta de resposta per part de la Direcció General de Trànsit (DGT) als problemes del col·lectiu. La vaga, segons els sindicats, podria suposar el "col·lapse" dels exàmens en els mesos de més demanda. L'anterior protesta, convocada el 2 de juny, va ser secundada per més del 90% dels examinadors i va obligar a suspendre 7.000 proves pràctiques, segons els representants del col·lectiu. Fins al 31 de juliol, l'Associació d'Examinadors de Trànsit (Asextra) ha convocat vaga tots els dilluns, dimarts i dimecres, de manera que només s'examinarà els alumnes amb normalitat dos dies per setmana.

Els treballadors reclamen, concretament, la pujada del complement específic que, segons diuen, la DGT els deu des de fa 10 anys. La decisió de mantenir la convocatòria de vaga es va prendre ahir diumenge, després d'una nova reunió a la delegació provincial de Trànsit de Barcelona dijous. Segons els sindicats, en aquesta trobada la DGT es va tornar a negar a fer efectiu aquest complement específic. També recorden que a la majoria de col·lectius de la plantilla de la DGT se'ls ha augmentat el complement, però que en canvi això no ha passat amb els examinadors.

Els sindicats indiquen que després de 10 anys han decidit no creure's més les promeses i passar a l'acció. Sobretot després que, diuen, el director general de la DGT, Gregorio Serrano, reconegués en una reunió amb els representants dels treballadors que "hi ha prou recursos" per pagar el complement però "no hi ha cap voluntat política per fer-ho". El col·lectiu també denuncia unes condicions laborals i econòmiques "deplorables", que no reflecteixen la feina que fan "per a la seguretat viària de tota la ciutadania". Subratllen, en aquest sentit, que les càrregues de feina a Catalunya són "superiors" a les que hi ha a la resta de l'Estat.

Violència laboral i falta de conciliació

També lamenten que no tinguin les condicions de treball "mínimes" regulades a la normativa de prevenció de riscos laborals i als protocols de seguretat i violència laboral de la mateixa DGT, o el fet que pateixen "discriminacions de conciliació laboral" a Catalunya respecte d'altres col·lectius de la DGT. Per exemple, afirmen que no se'ls compensa la jornada laboral en horari d'estiu i que se'ls deuen diners per aquest concepte dels anys 2014, 2015 i 2016.

Finalment alerten que les aturades seguiran els dies 26, 27 i 28 de juny i 3, 4, 5, 10, 11, 12, 17, 18, 19, 24, 25, 26 i 31 de juliol. A Catalunya hi ha 112 examinadors que fan 13 exàmens cadascun cada dia. Això suposa que cada dia de vaga s'anul·laran 1.456 proves, que poden arribar, en 20 dies de vaga, a 29.120 anul·lacions.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de