Societat 04/09/2019

Un excapellà denuncia el cardenal Omella per haver ocultat unes proves de paternitat i ara la justícia n'arxiva el cas

El sacerdot es va querellar perquè diu que el van apartar sense cap prova de tenir un fill

Ara
2 min
A la dreta, l'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, quan ha sortit després de declarar al jutjat d'instrucció 10

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 10 de Barcelona ha arxivat la causa contra el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que estava sent investigat per un suposat delicte de falsificació de documents privats en una trama en què hi havia implicat un sacerdot apartat i per la qual va declarar al juliol davant la jutge. Qui va interposar la querella és Miguel Ángel Barco, un antic capellà a qui l'any 2017 van retirar "l'estat clerical" després que el Vaticà l'acusés i considerés provat que havia mantingut relacions amb una dona i tenia un fill.

En la resolució judicial, però, la jutge considera que Omella no va participar en el procediment canònic que es va seguir contra el capellà querellat, acusat de ser pare d'un nen nascut el 2006, quan exercia a la diòcesi d'Alcalá de Henares. En l'auto judicial, la magistrada conclou que ''ni el va promoure, ni el va iniciar, ni hi va participar processalment de cap manera, ni va prendre part de la decisió última''.

La resolució conclou que, contràriament al que s'afirma a la querella, Omella sí que va enviar a Roma uns documents redactats en la seva defensa.

Segons la magistrada, ''no consta'' amb quina acció Omella hauria comès un delicte d'injúria o de tracte degradant al sacerdot querellant. En l'escrit de querella, afirma la jutge, les imputacions resulten ''genèriques'' i assegura que no es pot afirmar que Omella hagi ''instigat o afirmat'' que el sacerdot havia faltat a les seves obligacions com a capellà que van donar lloc al procediment canònic per apartar-lo de l'Església.

Omella va declarar davant el jutjat d'instrucció el 12 de juliol, dos mesos després que l'excapellà presentés la querella en què l'acusava de participar en una suposada trama per apartar-lo de l'Església, assenyalant-lo per una presumpta paternitat.

Així, la causa queda arxivada. Les parts tenen tres dies per interposar un recurs.

stats