Societat 03/10/2016

La meitat dels catalans té excés de pes i l'alimentació dels menors empitjora

L'enquesta de salut 2015 posa en evidència que el nivell d'estudis és clau per prevenir malalties

Mario Martín Matas
2 min
El Happy Meal tindrà menys calories

BarcelonaNo és cap secret, perquè ja fa anys que s'alerta del preocupant augment de l'obesitat, però les noves dades presentades pel departament de Salut posen de manifest que el problema és lluny de solucionar-se i que, fins i tot, en alguns aspectes ha empitjorat. Els resultats de l'enquesta de salut 2015 (ESCA), que el conseller Toni Comín ha presentat aquest dilluns i que s'ha elaborat d'acord amb les respostes de 5.600 persones, evidencien que el 49,3% de la població catalana d'entre 18 i 74 anys té excés de pes (34,6% sobrepès i 14,7% obesitat). Un any enrere eren el 48,1% (33,1% de sobrepès i 15% d'obesitat).

Aquest 49,3% no és el màxim històric, ja que que la mateixa enquesta de l'any 2011 reflectia que el 50,2% de la població catalana pesava més del que era aconsellable, però sí que demostra que malgrat els diferents programes engegats per millorar aquest indicador encara es necessiten més anys per demostrar-ne l'efectivitat. De fet, tot i que l'excés de pes és un problema majoritàriament masculí, el percentatge de dones que el pateixen assoleix enguany el seu percentatge més alt: fins al 43,3% (entre els homes és del 55,4%).

Hi ha un altre aspecte que no convida a l'optimisme, i és quan es posa el focus en els més petits. Actualment, el 27,5% dels menors que tenen entre 3 i 14 anys tenen un consum freqüent de productes hipercalòrics, quan un any enrere eren el 24,3%. A més a més, només el 4,9% menja la ració de cinc peces diàries de fruita i verdura, quan l'any 2010 aquest percentatge era del 8%.

Una altra derivada de l'ESCA, que analitza el nivell de formació i el relaciona amb l'estat de salut de cada individu, posa de manifest de manera clara que el nivell d'estudis de cadascú és un determinant essencial en l'estat de salut propi, però també en el dels hipotètics fills. En la línia fixada per Comín a l'inici de la legislatura, revertir aquesta situació és una prioritat del departament: "El pes de les desigualtats és massa gran" en els resultats, ha expressat el conseller.

A tall d'exemple, el percentatge de la població adulta que fa activitat física és d'un 80,5% entre la població amb estudis universitaris i d'un 68,2% entre la gent sense estudis o que només són primaris. El consum d'aliments hipercalòrics entre els nens de famílies amb estudis és d'un 19,6%, enfront del 40,9%, i en general, quan hi ha estudis es fuma menys, es fan més proves diagnòstiques (com ara les mamografies) i es té una percepció de la pròpia salut molt més gran.

stats