"És un exercici covard i traïdor": cinc sindicats policials s'enfaden amb Colau per un poema

L'Ajuntament de Barcelona fa tapar el text de Bukowski instal·lat en una exposició de la Setmana de la Poesia

Un poema de Charles Bukowski instal·lat en dos panells davant la comissaria central de la Policia Nacional de Barcelona, a la Verneda, ha fet revoltar cinc sindicats policials. En un comunicat conjunt l'han definit com "un insult i una provocació de mal gust", "una expressió de baixesa mal dissimulada, disfressada barroerament de supremacia cultural", "un exercici covard i traïdor de pressió social contra homes i dones que es deixen la vida cada dia pels catalans" i "una incitació a la violència" contra els agents.

El poema, '4 polis' (en castellà), ha fet revoltar els representants dels policies fins a tal punt que l'equip de govern municipal ha acordat tapar-lo aquesta mateixa tarda, perquè reconeix que no és encertat, segons l'agència Efe. Però és que fins i tot ha fet reaccionar la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, que ha reclamat a l'alcaldessa, Ada Colau, la retirada del text perquè el considera "ofensiu" i "inadequat" perquè els policies se senten "humiliats".

El poema forma part de l'exposició ' Versos a peu de carrer', instal·lada des de fa 15 dies a la rambla de Guipúscoa –i en què també hi ha obres d'altres autors– en el marc de la Setmana de la Poesia. De fet, la Setmana de la Poesia ja s'ha acabat i l'exposició s'ha de retirar a partir de dimarts. Amb tot, això no ha evitat la reacció aïrada dels agents. Tampoc és la primera polèmica de l'equip d' Ada Colau amb un poema: 'Mare nostra', que Dolors Miquel va recitar als premis Ciutat de Barcelona,  va enfurismar el president del grup del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz.

"El fet que la senyora Ada Colau, màxima responsable de l'Ajuntament de Barcelona, toleri i fomenti amb la seva inacció missatges com aquest que freguen o constitueixen un delicte, produeix una lògica indignació", assegura el comunicat dels sindicats SUP, CEP, UFP, SPP i ASP. Afegeix que exerciran "les accions judicials que siguin oportunes" contra tothom qui hagi tingut alguna cosa a veure amb aquest "groller insult".

Aquest és el poema de Bukowski:

'4 polis'

Perros vigilan los muros
mientras el submarino se va rápidamente
a pique.

Estoy en una cafetería
con 32 caras de cartón
la mayoría inexpresivas.
4 polis de aspecto impecable
están sentados en una mesa
mirándome.
Supongo que yo
no tengo tan buena pinta
a sus ojos.
¿Por qué no
enviamos a esos muchachos a morir
en alguna guerra?
Sus madres no habrían
llorado más
de diez minutos.

El comunicat dels policies arriba fins i tot a aconsellar "art més alegre i acolorit" als responsables de l'exposició, que "ompli de llum la foscor i l'odi que s'ha instal·lat en les seves ànimes". Acaba amb una pregunta "als responsables d'aquest desagradable fet": "¿Vosaltres moriu per alguna causa, o simplement en viviu?".