Societat 09/10/2012

Defensa es disculpa pels vols militars i atribueix l'ensurt a "l'eco" que provoquen les valls

Un portaveu del ministeri assegura a Catalunya Ràdio que es tracta de maniobres rutinàries però es compromet a estudiar-les per disminuir les molèsties. Garanteix que els vols "no tenen res a veure amb la situació política actual"

Ara / Acn
2 min
F-18 en ple vol, en una foto d'arxiu de l'Exèrcit de l'Aire

MadridEls vols d'avions militars sobre comarques del nord del Principat són "maniobres habituals" i "sense cap altre significat" però Defensa es disculpa per si van causar un ensurt en pobles del Ripollès, el Berguedà i la Cerdanya. Ho ha assegurat a 'El matí de Catalunya Ràdio', el director de comunicació del ministeri, Joaquín Madina, que ha explicat que els aparells que es van veure i sentir eren dos F18 de la base de Saragossa que feien maniobres. I ha atribuït el soroll intens a l'eco que provoca sobrevolar una vall.

Marina ha admès que les maniobres es feien a 300 metres d'alçada, però ha remarcat que són habituals i que hi entra cap altra interpretació. "Primer, demano perdó i, segon, intentarem que no torni a passar i estudiarem com evitar-ho", ha dit. "Nosaltres no volem provocar a ningú. Són proves normals que fan eco en fer-se en determinades valls", ha reblat.

Tot i aquestes explicacions, l'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, que també ha fet declaracions s'ha queixat que "no és el més correcte" i ha insistit que l'ensurt era innecessari i que va fer sortir al carrer molta gent.

Fonts de l'exèrcit espanyol de l'aire ja havien indicat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que aquests vols responen a un pla d'instrucció que es va redactar "fa anys" i que no tenen "res a veure" amb la situació política actual.

Els vols van provocar una forta reacció a les xarxes socials aquest dilluns, després que els veïns de municipis de les comarques del Pallars Sobirà, el Ripollès, el Berguedà i la Cerdanya.

Segons l'Exèrcit de l'Aire són simples "vols d'instrucció" que van a una alçada mínima de 300 metres del nivell del sòl i que "se solen fer" en zones "amb poca densitat de població" per reduir tant com sigui possible les molèsties que poden ocasionar.

En aquest cas, apunten, la distància mínima que es va mantenir amb els nuclis urbans va ser de dos quilòmetres. Segons afirmen, són maniobres que formen part del procés d'entrenament dels pilots nous que arriben a la base. En cas de conflicte real, afegeixen, aquests avions "volarien a una cota molt més baixa".

L'exèrcit espanyol els desvincula totalment de qualsevol tema relacionat amb l'actualitat. Segons apuntem, les maniobres no tenen "res a veure" amb cap esdeveniment polític, sinó que responen a un pla d'instrucció redactat "fa anys" per a l'entrenament dels pilots.

No són, asseguren, vols que busquin cap mena d'efecte. "Sempre hi ha gent disposada a veure polèmica on no n'hi ha", afirmen. Segons aquestes fonts, el fet que hagin causat més molèsties sobre la població es pot deure a "causes meteorològiques" que han fet que el soroll dels aparells se sentís amb més intensitat.

stats