Societat 24/09/2020

L'exèrcit i la policia es desplegaran a partir de dilluns a Madrid

El delegat del govern espanyol diu que estan "a punt" per actuar on calgui

Núria Rius
2 min
Madrid demana la intervenció “urgent” de l’exèrcit i més policia

MadridA l'espera de l'anunci de noves restriccions sanitàries a Madrid, el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, ha assegurat aquest dijous que els efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i els més de 200 efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional es desplegaran a Madrid a partir de dilluns. D'aquesta manera, el govern espanyol respon a la demanda del vicepresident de la Comunitat, Ignacio Aguado (Cs), d'intervenció "urgent" de l'exèrcit per a tasques de desinfecció i de muntatge de les múltiples carpes per als tests massius que està previst que es duguin a terme la setmana que ve a la comunitat.

En una entrevista a Onda Cero aquest dijous, el delegat del govern espanyol a Madrid ha explicat que tots els cossos de seguretat i emergències estan "preparats" i tenen els plans "a punt" per poder actuar "quan calgui" i "on calgui", però que s'ha acordat amb el govern madrileny que el desplegament es faci la setmana que ve. Franco també ha advertit que els plans podrien canviar en funció de les noves restriccions que anunciï el govern d'Isabel Díaz Ayuso aquest divendres, entre les quals una ampliació de les zones amb mesures especials. Tanmateix, Franco ha insistit que "hi ha absoluta predisposició".

La Comunitat de Madrid és ara mateix la zona que més preocupa el govern espanyol. De fet, aquest dijous el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha reconegut que "venen setmanes dures a Madrid" i que caldrà "determinació" en les mesures que s'hauran de prendre en els propers dies per controlar la pandèmia. A més a més, el ministre també ha anunciat que estudiaran la contractació de metges extracomunitaris per pal·liar la manca d'efectius que ha sol·licitat el govern d'Ayuso. Fonts de la Moncloa han informat que el govern espanyol posa a disposició de la Comunitat de Madrid recursos de rastreig, per a la desinfecció, logístics, sanitaris i també l'assessorament de l'Institut Carlos III o el Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri.

Aquest dimarts, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja va recomanar als madrilenys només sortir de casa si és imprescindible. Encara que el govern regional no vol ni sentir a parlar d'estat d'alarma, la mesura comença a estar damunt la taula a l'expectativa dels resultats que tinguin les restriccions anunciades fins ara pel govern d'Ayuso. També l'alcalde de la capital espanyola, el popular José Luis Martínez Almeida, va demanar a tots els madrilenys que surtin "com menys millor" davant la situació "preocupant" que viu la ciutat.

Nou portaveu de l'espai de coordinació

Aquest dijous s'ha produït una nova reunió del grup de cooperació que van pactar Sánchez i Ayuso e la reunió de dilluns a la Puerta del Sol i s'ha establert un grup de quatre tècnics: el director del CCAES, Fernando Simón, i la secretària d'estat de Sanitat, Sílvia Calzón, per part del govern espanyol; i el viceconseller de Salut Pública madrileny, Antonio Zapatero, i l'assessor de Salut Pública Jesús Canora. A més, s'ha designat com a portaveu del grup covid-19 -l'espai de coordinació entre les dues administracions- Emilio Bouza, expert en malalties infeccioses i microbiologia i fundador de la societat espanyola de microbiologia clínica i malalties infeccioses.

stats