Els dos anys de tortura d'un home obligat a demanar almoina a Barcelona

La víctima, d'uns 80 anys, havia d'estar 18 hores al carrer i recollia fins a 500 euros diaris que rebien els explotadors

"Soc una persona gran. No tinc res. Visc al carrer. Tinc gana". "Soc pare de dos nens. Estic malalt de diabetis. Només demano una ajuda". Són dos dels cartells que tenia un home d'uns 80 anys que demanava almoina al carrer. Estava assegut als Jardinets de Gràcia de Barcelona i gairebé no es podia moure, perquè no tenia la cadira de rodes que necessitava. Els que l'obligaven a estar-se allà li agafaven la cadira quan el deixaven a primera hora del matí i només li tornaven al vespre, quan el portaven a una nau industrial on passava la nit. Les seves jornades al carrer duraven fins a 18 hores i l'home recollia entre 300 i 500 euros diaris, que anaven a les butxaques dels explotadors. És la trista rutina d'un home que va venir en autocar de Romania amb la il·lusió de tenir una feina a Barcelona, però que va viure atrapat per un grup que el maltractava i que li va fer perdre una cama.

La víctima va estar dos anys al carrer sense despertar cap alarma social

Indiferència

La víctima va patir aquesta tortura entre el 2016 i el 2018. Segons fonts dels Mossos d'Esquadra, l'estiu de fa dos anys una persona que passava pel carrer va veure que l'home estava patint. Per ajudar-lo, va entrar en una farmàcia i va demanar si li podien donar un medicament. Des de la farmàcia van avisar els serveis socials de Barcelona, que van veure que l'home havia de rebre assistència mèdica. El van portar a l'hospital i van alertar la policia. Els explotadors van intentar entrar a l'hospital. La degradació que vivia l'home per estar tant temps al carrer, en posicions forçades i havent-se de fer les necessitats al damunt, va fer que la malaltia que tenia al peu degenerés en una gangrena. Quan el van ingressar no va quedar cap més alternativa que amputar-li la cama. Els delinqüents tampoc li donaven àpats i la víctima s'alimentava amb el menjar que li deixava la gent.

Els seus explotadors, dos homes i una dona romanesos, han entrat a la presó. Els Mossos i la Guàrdia Urbana van obrir una investigació l'estiu del 2018 que han pogut tancar fa menys d'un mes. Quan la víctima va quedar alliberada, els explotadors van marxar de Barcelona i van anar a Alemanya. La policia els va seguir la pista i els va arribar a punxar els telèfons fins que al cap d'uns mesos van tornar aquí, on també demanaven almoina al carrer. Una acció que ja feien quan tenien l'home maltractat, perquè mentre el vigilaven se situaven a prop amb els mateixos cartells.

Enganyat amb una casa

La investigació, amb el testimoni de la víctima, ha descobert que el 2016 els explotadors van convèncer la víctima per deixar Romania. Al seu país, l'home vivia en una casa en ruïnes i havia perdut la feina. Els captadors li van dir que a Barcelona tindria una feina on guanyaria molts diners i podria arreglar la seva llar. Una il·lusió que es va esvair quan la víctima va ser aquí, on li van agafar la documentació personal i l'obligaven a estar al carrer. El controlaven i al llarg del dia li retiraven, de manera regular, els diners que la gent li donava. Fonts dels Mossos admeten que la recaptació de fins a 500 euros diaris és elevada, encara que expliquen que van comprovar que l'home sabia distingir perfectament les monedes i els bitllets d'euros. La policia pensa que la seva degradació feia que la gent fos solidària amb ell.

La víctima tenia moltes dificultats per comunicar-se perquè no coneixia cap altre idioma que el romanès, cosa que, sumada a la vellesa i al fet de trobar-se en un país on no havia viscut abans, va impossibilitar que sabés com demanar ajuda. Pel que fa als diners que obtenia l'home, els explotadors els enviaven a Romania, on tenien un parell de cases. En un dels habitatges la víctima s'hi va estar un temps, quan després de ser una temporada a Barcelona amb el peu malament van portar-lo allà per fer-li una amputació parcial. De fet, els tres membres del grup feien viatges habituals entre Romania i Barcelona perquè es tornaven per controlar l'home aquí. Els explotadors també feien servir els diners per jugar a un joc de daus romanès, anomenat barbut, a part de fer partides de pòquer clandestines.

Els detinguts tenien antecedents per un altre cas similar al seu país

Reincidents

Fonts dels Mossos expliquen que, després de la investigació, han descartat que altres persones que demanen almoina al carrer a Barcelona siguin explotades per un grup, però que en cas de sospita se'ls avisi. Els tres delinqüents, empresonats per formar un grup criminal i tràfic d'éssers humans amb objectiu de mendicitat, tenien antecedents per fets similars al seu país. Dos d'ells van ser extradits amb una ordre europea de detenció i el tercer va ser arrestat a Barcelona fa poc. Pel que fa a la víctima, continua atesa pels serveis socials.