Societat 29/04/2015

Les expulsions 'exprés' d'immigrants des de comissaria ja superen les que es fan des dels CIE

L'Informe CIE 2014 presentat pel Servei Jesuïta a Migrants alerta del canvi de model de les expulsions i cada cop hi ha menys interns als centres d'internament per a estrangers

Pau Riera Dejuan
2 min
El centre d'internament de immigrants (CIE) de la zona franca de Barcelona./ FRANCESC MELCION

BarcelonaL'entitat Migra Studium, que forma part del Servei Jesuïta a Migrants, ha presentat aquest dimecres l'Informe CIE 2014, que recull l'anàlisi anual del funcionament del CIE de la Zona Franca. Aquest també està estretament lligat amb el funcionament dels altres Centres d'Internament d'Estrangers de la resta de l'estat.

Les conclusions a què arriben els voluntaris de Migra Studium és que s'està vivint un canvi de model en les expulsions. Per primer cop des que existeixen els CIE, les expulsions 'exprés' –aquelles que es fan des de comissaria, sense passar pels CIE, i en menys de 72 hores des de la detenció– ja superen les devolucions procedents dels centres d'internament.

Aquest és un fet que preocupa l'entitat perquè limita la possibilitat de defensa per part dels afectats. Només a les illes Balears i a Madrid no es priva els detinguts de l'assistència d'un advocat i molts cops no tenen l'opció de acomiadar-se de les seves famílies ni de recollir res abans de marxar. Espanya és un dels països europeus que més expulsions 'exprés' fa i ja en són el 58% del total.

Això suposa que el 2014 va haver-hi menys internaments que l'any anterior. Exactament van ser 251 persones menys les que van etrar al CIE de Zona Franca. A Madrid, el descens ha estat superior, i arriba fins als 364 interns.

Un altre aspecte que destaca l'informe és que s'ha plantejat obrir tres CIE més a Màlaga, Algesires i Madrid, però no hi ha prou diners ni per millorar els que ja estan oberts. Les condicions en alguns dels centres no asseguren els drets fonamentals pels interns i des de l'entitat consideren que la prioritat és aquesta. Fa més d'un any que es va aprovar el nou Reial Decret que regula la privació de llibertat als CIE, però no s'ha aplicat.

Migra Studium denuncia que el filtre policial i judicial que s'hauria d'aplicar abans d'internar un estranger no es du a terme. Més de la meitat dels interns no són expulsats i finalment són posats en llibertat, però alhora, més d'un 80% de les persones que són a dins del centre hi viuen durant més de 4 anys.

Per acabar, han volgut deixar palès que els problemes que ja denunciaven amb l'informe de l'any passat no han millorat. Segueix havent-hi un abús de l'internament, malgrat ser una situació excepcional; problemes en les instal·lacions; mancances en l'assistència mèdica als interns i sobretot falta d'informació tant en l'àmbit de poder accedir al seu expedient com a les dades del seu advocat.

stats