Set falsos mites sobre la dieta adequada durant el tractament d'un càncer

La Fundació Alícia ha elaborat una guia de recomanacions amb la col·laboració de l'Institut Català d'Oncologia

Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, que es celebra el pròxim 4 de febrer, la Fundació Alícia ha presentat dues de les guies de la col·lecció 'Menjar durant el tractament del càncer', un projecte social de la Fundació Catalunya-La Pedrera que s'ha elaborat amb la col·laboració de l' Institut Català d'Oncologia.

Una d'aquestes guies recull els falsos mites sobre l'alimentació durant un tractament de càncer, que sovint tenen a veure amb aliments que s'eliminen per mites erronis, com ara els següents:

1. La carn vermella

Els aliments rics en proteïnes són bàsics per regenerar teixits

No cal eliminar la carn –ni tampoc la carn vermella de l’alimentació–, ja que pot formar part de qualsevol dieta equilibrada. És més, menjar carn durant el tractament i la recuperació posterior resulta beneficiós i necessari, ja que els aliments rics en proteïnes, com la carn, el peix i els ous, són bàsics per reparar i regenerar els teixits.

Les agències de salut recomanen consumir carn de tres a quatre vegades a la setmana, i d’aquestes una o dues racions (100-125 grams per ració) poden ser de carn vermella (vedella, xai o poltre). Tot i això, s’hauria de prioritzar sempre les parts més magres, retirar el greix visible i limitar-ne la ingestió quan es presenta processada, és a dir, en forma de salsitxes, hamburgueses o embotits, perquè té un contingut més alt en greix i sal.

Tot i això, el consum de carn vermella és opcional, ja que podem obtenir-ne els nutrients seguint una alimentació suficient i variada que inclogui carns magres (pollastre, gall dindi, conill, magre de porc), peix i marisc i/o ous.

2. Els productes lactis

El consum diari de lactis recomanat és de dues racions al dia

Durant el tractament de qualsevol tipus de càncer la recomanació és seguir una alimentació saludable i equilibrada, que inclou el consum diari de lactis (dues o tres racions al dia) pels nutrients que aporten ( proteïnes, vitamines i minerals). A més, els lactis fermentats, com els iogurts, contribueixen al bon funcionament del tracte intestinal.

Durant el tractament del càncer de mama, i també en els casos en què calgui controlar el pes o hi hagi un augment de pes, s’aconsella consumir lactis baixos en greix, preferiblement les opcions desnatades de la llet, els iogurts i els formatges, principalment els frescos. En conclusió, tret que l’oncòleg o el dietista nutricionista indiqui el contrari, no s’haurien d’eliminar els lactis de l’alimentació.

3. El sucre

Dins d'una alimentació equilibrada no té efectes perjudicials

Menjar sucre o aliments que en continguin de manera moderada, dins d’una alimentació equilibrada, no té efectes perjudicials per a la salut, especialment si procedeix de les fruites, les hortalisses o els cereals.

El que sí que s’ha de limitar –però no eliminar necessàriament– és el consum d’aliments  rics en sucres afegits (refrescos ensucrats, brioixeria, llaminadures, sucs comercials…), ja que aporten una gran quantitat de sucre i, de vegades, també més greix del que es recomana.

4. La xocolata

És correcte incloure la xocolata, preferiblement alta en cacau

Algunes persones amb càncer eliminen totalment la xocolata de l’alimentació, ja que la consideren perjudicial durant el tractament. L’origen d’aquest mite podríem trobar-lo en el fet que la majoria d’aliments elaborats a base de xocolata són
relativament elevats en sucres i/o greixos i, per tant, en calories.

Així i tot, el consum moderat de xocolata no té cap efecte perjudicial sobre la salut de les persones en tractament de càncer. Així doncs, dins d’una alimentació equilibrada, és correcte incloure la xocolata, preferiblement negra o alta en cacau ( mínim 70%), sempre en quantitats moderades.

5. Els edulcorants artificials

Es poden consumir sempre que l'especialista no digui el contrari

Durant les últimes dècades, hi ha hagut diverses afirmacions sobre aquests edulcorants associades a diferents efectes adversos sobre la salut. Alguns mitjans de comunicació s’han fet ressò d’informes anecdòtics o publicacions científiques extraient-ne detalls sense contextualitzar, que han pogut generar incertesa pel que fa a la seguretat dels edulcorants. Una de les acusacions més recurrents es refereix a una possible relació amb el càncer.

Les informacions que surten a la llum i que generen controvèrsia, però, no estan sustentades en estudis controlats ni avalats científicament. Per tant, sempre que l’especialista no indiqui el contrari, les persones en tractament de càncer poden consumir edulcorants o aliments que en continguin amb tranquil·litat, dins d’una alimentació variada i equilibrada i en quantitats moderades. De tota manera, malgrat que estiguin classificats com a segurs, la ingesta ha de ser justificada. Si no hi ha problemes de pes o diabetis i el metge o dietista nutricionista no ho ha recomanat, no cal incloure’ls en la dieta.

6. L'aigua de l'aixeta

Es pot destinar al consum humà sense cap tipus de por

Algunes fonts d’informació suggereixen que consumir aigua de l’aixeta no és adequat quan s’està en tractament de càncer, a causa dels efectes nocius que se suposa que tenen alguns components (com el fluor o el clor). És un mite. L’aigua de l’aixeta es pot destinar al consum humà sense cap tipus de por, tant per cuinar com per beure. Si es consumeix aigua de l’aixeta de manera habitual, es pot continuar fent de manera segura durant el tractament oncològic.

7. El peix blau

És recomanable consumir-lo una vegada a la setmana

En els últims temps ha sorgit un gran debat sobre el mercuri que conté el peix blau i els riscos que comporta per a la salut menjar-ne. Segons les recomanacions nutricionals generals, el peix i el marisc han de formar part d’una dieta equilibrada i variada, ja que són una excel·lent font de proteïnes, minerals, vitamines del grup B (B6 i B12) i vitamines A, D i E, i la millor font alimentària d’àcids grassos omega-3, imprescindibles per a l’organisme i la salut cardiovascular.

El peix ha de ser present de manera habitual en l’alimentació de les persones en tractament de càncer pels múltiples beneficis que té. Es recomana a tothom consumir peix de tres a quatre vegades per setmana, i una o dues d’aquestes hauria de ser peix blau (sardines, verat, seitons o anxoves, salmó, etc).