Societat 05/07/2011

El fantàstic català explora nous camins

Alguna cosa es cou en el cinema fantàstic produït a Catalunya. Noves sensibilitats, hibridació de gèneres i una ambició renovada per conquerir un públic més ampli. Sitges serà el seu millor aparador.

X.s.
2 min
El fantàstic català explora nous camins

Barcelona.Quan es parla dels èxits que el cinema català va conquerir l'any passat com un fet extraordinari, sovint es passa per alt que el cinema fantàstic produït a Catalunya fa molts anys que tira del carro de la indústria audiovisual del país, i aconsegueix un ressò i un prestigi internacionals sense precedents a la nostra cinematografia.

La maduresa del gènere, que ha passat dels tímids (i força negats) intents de la Fantastic Factory als èxits inapel·lables de Rec , El orfanato o Buried , es fa palesa també en la pròpia necessitat del cine fantàstic de renovar-se formalment, evolucionar i obrir-se a nous camins. Ángel Sala així ho va assenyalar en la roda de premsa del festival, afirmant que les noves propostes de producció catalana "inauguren una nova línia del fantàstic català, més ambiciosa, que barreja el cinema fantàstic i el de terror amb altres gèneres". Eva és la punta de llança d'aquesta nova fornada, però no arriba sola.

Psicòpates i càmeres de vigilància

Jaume Balagueró, un dels pioners del cine fantàstic modern a Catalunya, és també un dels primers a revisar el seu discurs cinematogràfic, que al pròxim film s'obre a textures del thriller psicològic i que Ángel Sala ha qualificat com a polanskià. A Mientras duermes , Balagueró explica la història d'un psicòpata que treballa de conserge i controla les entrades i sortides dels veïns d'un edifici, i manipula des de l'ombra les seves vides per fer-los desgraciats. L'aparició del personatge que interpreta Marta Etura, un pou sense fons de felicitat, suposa per a ell un repte que no pot ignorar. Balagueró és un dels fixos del festival i, aprofitant l'avinentesa, Sitges reconeixerà la seva trajectòria fent-li entrega d'un dels premis, la Màquina del Temps.

Eva no serà l'únic debut d'un director català que es presentarà a la pròxima edició del festival. També hi participarà Emergo , opera prima de Carles Torrens, una producció de Versus Entertainment amb guió de Rodrigo Cortés -el director de Buried - que és també coautor del muntatge. Emergo és un exercici de terror realista que s'apropia del dispositiu de films com Paranormal activity per narrar un drama familiar envoltat de fenòmens paranormals a través de càmeres de vigilància, instal·lades en un sol escenari per un equip científic d'investigadors. La pel·lícula es va rodar a Barcelona l'estiu passat amb actors nord-americans i equip de rodatge local, com Buried , i aspira a repetir el seu èxit internacional.

El gènere surt del gueto

Tant els films de Balagueró com els de Kike Maíllo i Carles Torrens comparteixen una mirada reflexiva i desacomplexada sobre el gènere. Films de terror que esdevenen malsons psicològics, melodrames d'alta volada amb tocs fantàstics, experiments formals que plantegen reptes narratius... El gènere surt del gueto i flirteja amb tota mena de públics. I això ha de ser una bona notícia. Com deia Sala ahir, "l'èxit del cinema català ha beneficiat el gènere fantàstic, però abans d'això el gènere ja era un instrument per internacionalitzar el cinema català; tot plegat, és una via positiva que funciona en tots dos sentits".

stats