SANITAT
Societat 14/03/2013

Els farmacèutics catalans reclamaran els interessos dels impagaments

Descarten el tancament patronal però es manifestaran i alerten del desabastiment d'alguns fàrmacs

Lara Bonilla
2 min
CAMPANYA A LA FARMÀCIA
 Les farmàcies catalanes fa dies que informen els ciutadans  de les conseqüències dels impagaments de la Generalitat.

Barcelona.Els farmacèutics catalans han optat per no tancar les farmàcies com a mesura de protesta pels impagaments del Govern per no provocar molèsties als ciutadans i perquè el que van fer a la tardor no va servir de res. Però això no vol dir que no protestin: es manifestaran la setmana que ve a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Així ho van aprovar amb el 72% dels vots els farmacèutics que dimarts van votar les mesures a adoptar. També van acordar, amb gairebé el 97% dels vots, anar als tribunals per reclamar a la Generalitat els interessos derivats de la demora en els pagaments. Ara ja cobren a més de 120 dies.

També recolliran firmes a les farmàcies per demanar al Parlament que l'administració prioritzi el pagament dels fàrmacs ja dispensats. Una mesura que va comptar amb el 87% dels vots. Les altres dues propostes que hi havia sobre la taula, però que no van comptar amb els dos terços dels vots necessaris per ser aprovades, eren el tancament de les oficines de farmàcia, que va obtenir el 51% del vots, i trencar el concert amb la Generalitat (41% dels vots). A la consulta hi van participar el 75% dels més de 3.000 farmacèutics catalans.

Desabastiment de medicaments

La Generalitat ja deu als farmacèutics més de 300 milions d'euros o, el que és el mateix, les factures dels últims tres mesos. Des de l'1 de novembre, els farmacèutics estan pagant els medicaments de la seva butxaca i alguns posant-hi, fins i tot, el patrimoni personal. Molts ja no poden pagar als proveïdors i hi ha distribuïdors que ja han suspès el subministrament en un centenar d'establiments i les oficines de farmàcia s'estan abastint entre elles.

El president dels farmacèutics catalans, Jordi de Dalmases, va alertar que ja "hi ha dificultats per trobar alguns medicaments a les farmàcies". Es tracta dels fàrmacs més cars i els menys habituals. Tot i que per ara només són dificultats, De Dalmases va advertir que "aquesta és l'alerta prèvia al desabastiment". Va avisar que pròximament podrien veure's situacions de falta de medicaments com ha passat al País Valencià i Castella-la Manxa, ja que si els farmacèutics no cobren hi pot haver més impagaments a proveïdors, que podrien tancar l'aixeta dels medicaments. "La perspectiva dels mesos vinents és difícil", va reconèixer. Però va descartar prendre accions de protesta il·legals, com deixar de subministrar els medicaments receptats pel CatSalut als usuaris. "L'ADN del farmacèutic és atendre a tothom", va dir el president del Consell de Col·legis.

Salut assegura que treballa per pal·liar els problemes de tresoreria però no fixa cap data de pagament tot i que es treballa per pagar el 31 de març. Malgrat tot, els farmacèutics ja no se'n fien perquè la situació no ha fet més que empitjorar. De Dalmases també té converses aquests dies amb altres sectors concertats afectats pels impagaments, com hospitals, residències i escoles, per concretar accions conjuntes.

stats