Societat 17/12/2015

Les farmàcies catalanes reclamen a la Generalitat la integritat del deute

El Govern ha fet el pagament de dues terceres parts de l'import pendent a través del FLA, però els farmacèutics denuncien que si no es paga en la seva totalitat es trobaran en la mateixa situació problemàtica a principis d'any

Martí Gelabert
2 min
Clam unitari contra els impagaments  Moren tres nadons per tos ferina

BarcelonaEl Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya ha reclamat a la Generalitat aquest dijous en un comunicat el pagament de la factura que queda pendent del deute. Les farmàcies catalanes han cobrat avui 213 milions d'euros a través del fons de liquiditat autonòmic (FLA) extraordinari, corresponents als mesos d'agost i setembre. Però, segons critiquen, aquest pagament és "insuficient per cobrir la totalitat del deute", que s'incrementa fins als 330 milions d'euros. La factura pendent correspon a la dels medicaments dispensats a l'octubre i ascendeix a 117,8 milions d'euros, i s'hauria d'haver fet efectiva el 5 de desembre. Les farmàcies lamenten que si no es duu a terme aquest pagament, serà impossible començar el 2016 amb el compte del deute a zero.

De fet, si la Generalitat no paga a les farmàcies abans que acabi l'any i el proper 5 de gener l'administració no fa efectiva la factura dels medicaments dispensats al novembre –com estableix el concert–, el deute de les farmàcies tornaria a augmentar a dos mesos. Així, es tornarien a cobrar els medicaments 90 dies després d'haver-los dispensat, repetint l'escenari produït a principis d'aquest 2015.

La Generalitat va rebre aquest dimecres 3.018 milions d'euros procedents del FLA. El ministre d'Economia va confirmar que Catalunya és la comunitat que ha rebut un percentatge més elevat dels fons. Aquests diners serveixen per pagar el gruix de factures pendents que les administracions acumulen. La farmàcia catalana ja va denunciar aquest estiu que és la que més triga a cobrar de tot l'Estat. Els farmacèutics van assegurar que a l'Estat la mitjana per cobrar els fàrmacs dispensats a càrrec de la sanitat pública és de 22 dies, mentre que a Catalunya s'esta trigant aquests dos mesos.

Un problema de fa anys

El president del consell farmacèutic, Jordi de Dalmases, ha explicat mitjançant el comunicat que "el FLA havia de servir per posar a zero el deute i fer un replantejament per tal que no es tornin a repetir els mateixos errors". Dalmases ha recalcat que és una problemàtica que està perseguint les farmàcies des de fa quatre anys. Els farmacèutics exigeixen a les administracions que siguin responsables. De fet, van posar en marxa el 5 de novembre una campanya de sensibilització.

Les farmàcies catalanes reclamen que el pagament dels medicaments sigui una prioritat, de la mateixa manera que ho és per als pacients. Al mes de maig, més de 2.000 farmàcies van reclamar al Servei Català de la Salut (CatSalut) que assumeixi els interessos de demora derivats, i una sentència del jutjat contenciós administratiu 2 de Barcelona va reconèixer per primer cop el dret a les botigues a reclamar directament al CatSalut aquests interessos i a cobrar-los.

stats