Els diners de Madrid per pagar les farmàcies arribaran la setmana que ve

Sáenz de Santamaría assegura que el proper consell de ministres, divendres que ve, ho autoritzarà

El dissabte 16 de novembre les farmàcies catalanes ja podran cobrar el que se'ls deu. Al finalitzar el consell de ministres d'aquest divendres, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha revel·lat que a la reunió de ministres de la setmana que ve a la Moncloa s'aprovarà l'autorització que permetrà que la Generalitat pugui efectuar els pagaments.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, lamentava aquesta setmana que "no hi ha raó perquè els farmacèutics hagin rebut dos mastegots", referint-se als dos impagaments del govern espanyol a la Generalitat que, per ara, impedeixen pagar el deute a les farmàcies.

El corresponent als tres mesos del 2012 que es deuen a les farmàcies s'ha de liquidar amb 309 milions d'euros de la primera fase de l'ICO Proveïdors. Aquest pla es va aprovar al juny per pagar factures pendents, de cara a iniciar el 2014 sense factures als calaixos i poder complir amb la normativa europea antimorositat, que obliga les administracions a pagar els proveïdors a 30 dies. La primera fase s'havia de pagar al setembre. Es va ajornar fins a l'octubre, però encara no s'ha pagat. La segona fase s'hauria de començar a pagar al novembre. El quart mes que se'ls deu a les farmàcies, el setembre, s'hauria de pagar amb el FLA, que l'Estat paga a les autonomies perquè tenen bloquejat l'accés als mercats.

El Govern havia demanat 9.398 milions, però després de l'ampliació de l'objectiu de dèficit per a aquest any, del 0,7% a l'1,58% del PIB, va ampliar en més de 1.700 milions la petició, una quantitat que el govern espanyol encara no ha pagat.