Societat 26/07/2012

Les farmàcies catalanes començaran a aplicar el copagament estatal l'1 d'agost

Per als pensionistes, el sistema no estarà llest fins a l'octubre

Efe
2 min

BarcelonaLes farmàcies de Catalunya deixaran de diferir el copagament de medicaments i començaran a cobrar els nous preus en el moment de la dispensació a tots els usuaris, excepte els pensionistes, a partir de l'1 d'agost, ha anunciat avui la Generalitat.

Davant el poc marge per adequar els sistemes informàtics per aplicar en la seva totalitat el copagament farmacèutic, la Generalitat va optar per ajornar el cobrament del copagament en funció de la renda quan va entrar en vigor aquesta mesura del Govern el passat 1 de juliol.

D'aquesta manera, els usuaris que al llarg del mes de juliol han retirat un medicament amb recepta no han abonat l'aportació que els toca en funció del nou sistema, però l'import els ha quedat pendent de cobrament.

El Departament de Salut ha anunciat avui, en un comunicat, que les aportacions pendents de juliol es començaran a cobrar en les mateixes farmàcies a partir de setembre a tots els ciutadans.

Pel que fa als pensionistes, el departament que dirigeix Boi Ruiz preveu que el sistema de prescripció i dispensació de receptes del Servei Català de la Salut (CatSalut) estigui llest a l'octubre, pel que no serà fins aleshores quan se'ls reclamarà l'aportació que els correspon en el moment que retirin el fàrmac.

Així doncs, els pensionistes continuaran sense pagar els medicaments quan vagin a la farmàcia, però, a partir de setembre, sí que se'ls reclamarà a les farmàcies el copagament de tot el retirat en els dos mesos anteriors, de la mateixa manera que succeirà amb la resta de ciutadans.

Fins al mes de juliol passat, els assegurats actius pagaven el 40% dels medicaments, però amb la nova normativa les aportacions passen a ser del 40%, 50% o 60% en funció de la renda declarada el 2010, mentre que per als aturats els medicaments són gratuïts.

Els pensionistes, que abans de l'entrada en vigor del decret no pagaven res pels productes amb recepta, passen a aportar el 10% de l'import, amb un límit d'entre 8 i 18 euros al mes.

Els jubilats amb rendes altes pagaran el 60% del medicament, amb un límit de 60 euros al mes.

A Catalunya, els ciutadans que seguiran aportant el 40% de l'import del medicament representen el 66% dels assegurats actius, els que abonaran el 50% suposen el 33% i els que aportaran el 60% representen l'1% de la població activa.

El nou copagament, inclòs en el Reial Decret de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut, s'aplica a Catalunya conjuntament amb la taxa d'un euro per recepta aprovada amb anterioritat pel Govern de la Generalitat.

stats