NOU COPAGAMENT
Societat 01/07/2012

S'estrena a les farmàcies el nou copagament en funció de la renda

Els ciutadans, però, no notaran aquest diumenge cap canvi ja que el copagament de juliol es pagarà a l'agost

Lara Bonilla
1 min
Catalunya encara no té les dades per començar a aplicar el nou copagament al juliol.

BarcelonaEl primer dia d'aplicació del nou copagament farmacèutic en funció de la renda es preveu tranquil -només obren les farmàcies de guàrdia- i segons el conseller de Salut, Boi Ruiz, la nova mesura s'estrenarà sense complicacions, ja que el ciutadà no haurà de pagar fins al mes que ve.

Un sistema transitori registrarà l'aportació que ha de fer l'usuari però el pagament s'ajorna fins a l'agost o fins que torni a la farmàcia. El farmacèutic entregarà un tiquet a l'usuari en què constarà la quantitat que deu. Es vol evitar així que els pensionistes paguin més enllà del límit establert i hagin d'avançar diners, com proposa l'Estat.

El sistema no es normalitzarà fins a l'octubre, quan Salut ha de tenir preparat un mecanisme informàtic que detecti automàticament quins són els topalls que ha de pagar cada persona.

Amb el nou copagament , per primer cop, els jubilats hauran de pagar una part del preu dels fàrmacs. En pagaran el 10% amb un màxim de 8 euros mensuals si cobren menys de 18.000 euros i 18 euros si en cobren més de 18.000. Els actius pagaran entre el 40% i el 60% de l'import dels fàrmacs, en funció de la renda.

A Catalunya el nou copagament se suma a l'euro per recepta, que va entrar en vigor fa una setmana. Amb la nova taxa la Generalitat ja ha recaptat 1,3 milions d'euros.

stats