Sanitat
Societat 25/06/2012

Les farmàcies dispensen 150.400 medicaments el primer cap de setmana de l'euro per recepta

Salut comptabilitza tres impagaments entre les 131.000 receptes que havien de fer efectiva la nova taxa

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaEl primer cap de setmana d'implantació de l'euro per recepta, les farmàcies catalanes han dispensat 150.400 receptes, de les quals 131.000 havien de fer efectiva la nova taxa, segons ha explicat avui el conseller de Salut, Boi Ruiz, al programa 'Els matins' de TV3. Una xifra global lleugerament inferior, ha admès, a la d'un cap de setmana habitual, a causa de l'increment de vendes registrat en la setmana anterior a l'entrada en vigor de l'euro per recepta.

El departament només ha comptabilitzat tres persones que s'hagin negat a pagar l'euro que els demanaven els farmacèutics, en aquest primer cap de setmana que s'ha desenvolupat en general "sense incidències destacables", segons el conseller. El telèfon d'atenció Sanitat Respon ha rebut 270 trucades en aquests dos dies.

Sobre les possibles multes que poden aplicar-se a les persones que es neguin a pagar l'euro per recepta, Ruiz ha apuntat que encara està en estudi però que no correspon a la conselleria decidir-ho. "Suposo que és una infracció administrativa i tindrà una repercussió en funció de les escales establertes, però ens agradaria no haver de posar cap multa", ha afirmat.

El conseller ha insistit que l'objectiu d'aquesta nova taxa es "dissuasiu i no recaptatori", per tal d'evitar que es consumeixin més medicaments dels necessaris. Per això, ha apuntat, sobre la possible continuïtat indefinida d'aquesta taxa, que "si aquest element dissuasiu es veu que funciona potser és bo". Tot i així, ha assegurat que el Govern no es planteja que aquesta taxa vagi a l'alça.

Respecte al copagament aprovat per l'Estat, ha dit que "la voluntat" de la Generalitat és que es comenci a aplicar a Catalunya l'1 de juliol, tot i que potser caldrà fer-ho amb "algun pla de contingència" per superar els problemes tècnics, que faci que "no sigui el ciutadà qui degui diners a l'Estat sinó al revés". En aquest sentit, ha indicat que la Generalitat podria fer com Andalusia perquè els pensionistes no hagin de pagar més.

Tot i admetre que no es pot comprometre a res, ha apuntat que la seva "voluntat" és que el 2013 no s'afegeixin més retallades i el pressupost de Salut sigui el mateix que el de 2012.

stats