Societat 29/05/2013

Els farmacèutics reclamen 10 milions d'euros al Govern pels interessos de demora pels impagaments

Presenten 400.000 signatures al Parlament per exigir que es prioritzin les seves factures

Acn
2 min
PAGAMENT AJORNAT  Un tiquet informa l'usuari que els seus medicaments estan subjectes al nou copagament, que abonarà el mes que ve.

BarcelonaEls farmacèutics reclamaran la propera setmana 10 milions d'euros al Govern en concepte d'interessos de demora pel retard en el pagament de diverses factures pels medicaments que dispensen als ciutadans i que els ha d'abonar el Servei Català de la Salut (CatSalut). Així ho ha explicat el president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, en sortir d'una trobada amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Els farmacèutics han entregat 400.000 signatures a la cambra catalana per exigir que el Govern prioritzi el pagament a les farmàcies i, així, garantir els medicaments als ciutadans. El deute total de l'administració amb les farmàcies ascendeix a 301,5 milions d'euros.

De Dalmases ha entregat la documentació a De Gispert, amb qui s'ha reunit per explicar la situació i demanar "la priorització en el pagament pels medicaments dispensats i tenir coneixement dels esdeveniments futurs". El president ha lamentat que per ara "no hi ha cap concreció", i desconeix si la situació anirà a millor o a pitjor, cosa que provoca una "sensació de desesperació i angoixa molt important" entre els apotecaris.

Ha assegurat que De Gispert s'ha mostrat "molt receptiva" i amb interès per la situació que estan vivint els farmacèutics. Ha afegit que ha mostrat el seu compromís de donar trasllat de les reclamacions i buscar una solució al conflicte.

De Dalmases ha assegurat que el sector "ha tocat totes les tecles possibles", ha parlat amb els partits polítics, ha anat al Parlament, ha fet una manifestació, ha recollit signatures i, fins i tot, ha tramès preguntes a la Comissió Europea (CE) i ha tingut un "contacte permanent" amb el ministeri d'Hisenda. "Ara per ara, les expectatives passen per un ICO proveïdors que s'anuncia, però no acaba d'arribar mai", ha lamentat.

Ha recordat que actualment els farmacèutics estan cobrant "a 120 dies", i ha assegurat que això ha suposat que 17 farmàcies hagin hagut de "tirar la tovallola" i hagin tancat, i que un 15% estiguin "tremolant".

A banda dels impagaments, els farmacèutics tenen la documentació preparada per tal que la propera setmana puguin presentar la reclamació de gairebé 10 milions d'euros pels interessos de demora. De Dalmases ha assegurat que tot i que ho podien haver fet abans, no ho han fet fins que no s'ha arribat als tres mesos de retard en el pagament, i que ho faran perquè tenen un marc legislatiu que els empara. "Reclamem el que és nostre", ha dit.

stats