Societat 25/10/2012

Les farmàcies volen que es fixi un calendari per garantir els pagaments de les receptes

El 80% de les farmàcies abaixen la persiana contra els impagaments. Algunes, tot i que donen suport a la reivindicació, han decidit obrir per no agreujar encara més la seva situació econòmica

Lara Bonilla / Auri Garcia
3 min
Les farmàcies han abaixat la persiana contra els impagaments. Una farmàcia de Barcelona / EFE

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Els farmacèutics volen que es creï una taula de negociació per buscar solucions que garanteixin l'estabilitat dels pagaments de la Generalitat, i proposen fer-ho fixant un calendari per assegurar l'abonament de les receptes dispensades a càrrec de la sanitat pública.

Aquesta és la principal reivindicació del sector durant la jornada de vaga d'aquest dijous, un cop s'ha confirmat que el Govern ha rebut avui els diners de Madrid per fer els pagaments pendents des del juliol i que els mecanismes de pagament ja s'han activat.

La protesta té un seguiment ampli. Un 80% de les farmàcies han tancat, segons el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, i la caiguda de la facturació és d'un 80%, comparat amb un dijous normal. El departament de Salut rebaixa aquesta xifra fins al 70%. Durant aquest matí, fins a les 13 hores, 25.605 pacients han passat per les oficines de farmàcia obertes. En total s’han dispensat unes 60.965 receptes a càrrec del Servei Català de la Salut, això comporta que hi ha hagut una activitat del 30% respecte de l’activitat habitual, segons Salut.

La gran majoria de les 3.000 farmàcies catalanes han tancat, excepte les 371 que garanteixen els serveis mínims a tot Catalunya [troba la farmàcia oberta més propera]. Amb tot, algunes farmàcies que no havien de fer serveix mínims també han decidit obrir. Sobretot perquè la situació econòmica és tan precària, asseguren, que no es poden permetre ni un dia amb la persiana abaixada.

És la primera vegada a la història que les farmàcies de Catalunya han fet una jornada sencera de vaga, de nou del matí a deu de la nit. El vicepresident del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Francesc Pla, ha dit en declaracions a l'ARA que el seguiment del tancament de les farmàcies "està sent massiu". En un comunicat, la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya assegura que no ha tingut constància de cap incident destacat.

El Col·legi de Farmacèutics també ha confirmat que el procés per transferir els 99 milions de deute del juliol "ja ha començat". El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha assegurat que aquest dijous han rebut els diners de Madrid i que començaran a pagar a les farmàcies a partir d'avui mateix. La Generalitat els deu 99 milions d'euros corresponents al mes de juliol passat. Hisenda diu que va enviar els diners dimarts passat i s'ha espolsat qualsevol responsabilitat en la vaga de farmàcies.

Mesures més dràstiques

El neguit dels farmacèutics es podia copsar aquest matí. "Si no cobrem hauríem de prendre alguna mesura que tingui un impacte encara més gran", explicava a l'ARA Elisa Carrera. La seva farmàcia de Barcelona ha hagut d'obrir pels serveis mínims però dóna suport al tancament.

Mentrestant, els usuaris afronten el tancament patronal amb resignació. "He hagut de venir fins aquí, lluny de casa, però no m'ha molestat perquè he sortit a caminar. Entenc la reivindicació perquè és terrible la situació en què es troben les farmàcies", explicava una clienta, Maite Serrat.

El president del consell del Col·legi de Farmacèutics, Jordi de Dalmases, va justificar ahir la convocatòria perquè la situació "ja no es pot suportar més". En total, De Dalmases calcula que el Govern deu 180 milions d'euros, sumant juliol i agost, i que la factura del mes de setembre pujarà a 93,5 milions d'euros. En el comunicat enviat aquest dijous al migdia, la patronal farmacèutica diu que espera que la reivindicació "tingui l'efectivitat desitjada" i que no es tornin a repetir els retards en els pagaments.

stats