Societat 20/07/2013

La Justícia obliga a pagar la reproducció assistida a una dona a qui se li va negar per ser lesbiana

El Tribunal Superior de Justícia d'Astúries condemna la sanitat pública a reintegrar a l'afectada els 7.723 euros que es va haver de gastar en clíniques privades

Efe
2 min

OviedoUna sentència del Tribunal Superior de Justícia d'Astúries (TSJA) condemna la sanitat pública de la comunitat autònoma a complir amb el dret d'una dona lesbiana a tenir accés a les tècniques de reproducció assistida i al reintegrament dels 7.723 euros que es va haver de gastar en diferents clíniques privades per intentar quedar-se embarassada.

La demandant, Silvia García, ha explicat en declaracions a Efe que el 2011, com que no tenia parella masculina, va acudir a la sanitat asturiana per demanar el seu dret a rebre tècniques de reproducció assistida, una petició que li va ser denegada, segons assegura.

Una sentència del jutjat social número 2 d'Avilés va desestimar la seva demanda que es declarés nul·la la resolució de la direcció de Salut del Principat d'Astúries, en la qual es deneguen els tractaments de reproducció assistida a dones soles.

El 26 d'abril de 2013, el TSJA va revocar la resolució del jutjat d'Avilés i va declarar el dret de la demandant a tenir accés a les tècniques de reproducció assistida en els termes i límits usuals, així com a ser indemnitzada amb els 7.723 euros de despesa en clíniques privades que la demandant va poder provar.

La sentència assenyala que la Constitució empara el principi d'igualtat de tracte i no-discriminació per raó de sexe, i entén que, en els casos d'esterilitat, no es pot excloure la que en termes mèdics s'anomena primària (absència de factor masculí), ja que, en cas contrari, s'estaria obligant una persona d'orientació homosexual a tenir relacions heterosexuals per aconseguir la procreació.

Silvia García ha assenyalat que els 7.723 euros que apunta la sentència corresponen als diners que va gastar en quatre intents fallits d'inseminació artificial fets en diverses clíniques privades. Posteriorment, va pagar una quantitat superior en una cinquena inseminació i en una fecundació 'in vitro', amb la qual es va poder quedar embarassada del nadó que acaba de donar a llum.

García, integrant del col·lectiu XEGA de gais i lesbianes, ha assegurat que presentarà una altra demanda perquè se li tornin tots els diners gastats en la sanitat privada després de negar-li, la conselleria de Salut asturiana, el seu dret a sotmetre's a tècniques de reproducció assistida a través de la sanitat pública.

Per la seva banda, fonts de la conselleria de Sanitat han confirmat a Efe la voluntat del Servei de Salut del Principat d'Astúries d'acatar la sentència, que es fa pública només unes hores després que transcendís un esborrany que el ministeri de Sanitat ha presentat al grup de treball del Consell Interterritorial de Salut, que tanca la porta als tractaments públics de fertilitat per motius no "terapèutics i de prevenció".

stats