Societat 24/06/2014

El rei d'Espanya rep per primera vegada col·lectius homosexuals

Felip VI trenca amb la línia de Joan Carles I i convida el moviment LGBT en una recepció amb ONG al Palau del Pardo

Efe
2 min
El presidente de COLEGAS, Paco Ramírez, amb els reis / COLEGAS

MadridEl rei Joan Carles no va rebre mai els representants del moviment homosexual. La reina Sofia, de fet, va criticar el matrimoni gai en la biografia que li va escriure Pilar Urbano. El rei Felip VI ha volgut trencar amb els seus pares i aquest dimarts ha inclòs per primera vegada col·lectius de gais, lesbianes i transsexuals en una recepció de la família reial.

Felip i Letizia han dedicat el seu segon acte oficial com reis a rebre al Palau del Pardo a uns 350 representants d'organitzacions solidàries. Entre els convidats, un grup del moviment LGBT juntament amb entitats d'ajuda a discapacitats, desfavorits, víctimes de violència masclista i afectats per diverses malalties.

"Sou la foto de la solidaritat a Espanya", ha proclamat el rei en un breu discurs en què ha donat l'enhorabona a tots els assistents per la seva "generositat i altruisme". "La vostra tasca mereix, sens dubte, ser més coneguda i, també, reconeguda" i "el vostre treball, a més d'eficaç, és molt necessari", ha insistit el monarca.

El president de la Confederació Espanyola LGBT (Colegas), Paco Ramírez, ha obsequiat els reis amb una bandera arc de Sant Martí, com a "mostra d'agraïment per aquest gest històric de la Casa Reial", i s'ha fet "selfies" amb tots dos, que després ha difós per correu electrònic a la premsa.

El responsable de la fundació Triángulo, José María Núñez, ha destacat l'"empatia absoluta" amb aquest col·lectiu que ha demostrat la reina Letizia. La presidenta de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB), Boti García Rodrigo, ha valorat com els nous reis "assentien" davant les seves reivindicacions i "semblaven estar al corrent" dels seus problemes.

Tots dos, favorablement impressionats per la protocol·lària rebuda que se'ls ha atorgat en un palau que no podien evitar relacionar amb el seu passat com a residència de Franco, han demanat a Felip VI que assumeixi la defensa dels seus drets "dins i fora de les fronteres" d'Espanya, segons ha explicat la presidenta de la FELGTB.

Els representants del col·lectiu homosexual han acaparat gran part del protagonisme mediàtic per la novetat que suposava la seva presència en una recepció de la família reial, però al Saló dels Borbó del palau compartien espai amb els reis persones pertanyents a més d'un centenar d'organitzacions sanitàries, esportives i socials, algunes de caràcter religiós.

Acompanyats per la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, han tingut oportunitat de saludar Felip VI i la reina Letizia defensors dels drets dels infants, de les dones separades i del col·lectiu gitano, promotors de l'abolició de la prostitució i organitzacions implicades en la lluita contra la droga, el suport a la dona rural o la solidaritat internacional.

Segons explicaven fonts de la Casa del Rei, en la selecció de convidats s'ha tingut en compte les associacions amb què han treballat la Casa del Rei i el ministeri, amb un criteri geogràfic autonòmic, i s'ha inclòs a organitzacions de suport a la família, a la gent gran, els immigrants i als afectats per malalties penoses.

Com "una benedicció de Déu" ha definit aquesta preocupació dels reis pels més desfavorits el sacerdot Ángel García, fundador de Missatgers per la Pau, que apuntava que el govern espanyol hauria de seguir l'exemple i convocar una reunió similar.

stats