Societat 20/09/2013

Ferran Adrià aprofita el pregó de la Mercè per donar la seva recepta de la felicitat

El cuiner fa una crida a la generositat de la societat civil per aconseguir un país "increïble" en educació i recerca

Maria Ortega
2 min

BarcelonaLes Festes de la Mercè d'aquest 2013 han arrencat amb passió. La del seu pregoner, Ferran Adrià, que ha aprofitat el seu discurs per transmetre la il·lusió amb què ell mateix i l'equip d'El Bulli feien la feina per tirar endavant. Un pregó que, d'entrada, ha volgut deixar clar que feia en representació del gremi de la gastronomia, que creu que pot tenir un paper cabdal en la recuperació econòmica. Adrià, que ha improvisat bona part del seu discurs i ha fet servir grans dosis d'humor, ha aprofitat un vídeo breu del dia que va tancar El Bulli per ensenyar la "felicitat" amb què s'hi treballava i ha volgut compartir la recepta d'èxit del restaurant: la seva recepta de la felicitat.

Un plat que inclou, sobretot, passió, memòria i respecte pel passat, ètica i honestedat, llibertat, risc i generositat. Uns ingredients que, ha remarcat, també fan servir els seus companys de professió amb l'objectiu, assegura, no tant de buscar l'èxit, sinó de buscar la felicitat.

Ha fet un recorregut històric per la gastronomia del país assegurant que plats que veiem com a molt tradicionals, com el pa amb tomàquet, no ho són tant com d'altres molt més antics, com el pa amb gingebre. I ha remarcat la revolució que van impulsar una generació de cuiners ara fa uns 20 anys.

El pregoner ha fet també una crida a tenir compromís social. Ha demanat a la gent que s'ho pot permetre que faci donatius per impulsar l'educació. Invertint en educació i recerca serem un país increïble.

Aquestes són algunes de les frases més destacades del seu pregó:

  • "Fa 30 anys ni se m'hauria acudit dir en una discoteca per lligar que sóc cuiner, i ara, tothom, sigui professional o no, treu pit que cuina molt bé. Això ho ha aconseguit una generació meravellosa".
  • "No hi ha menjar estrany. Hi ha gent estranya. Quan vaig començar a fer coses estranyes, la gent em feia broma que posava plats grans i poc menjar, però tot té un component pensat per a la salut".
  • "Per a mi el més important era veure la cara de felicitat de la gent que menjava a El Bulli. Aquesta és la importància de la cuina".
  • "Quan faig una xerrada, la gent sempre es pensa que jo cuinaré el càtering. Quan la fa Norman Foster fa l'edifici, suposo".
  • "Ara toca ser feliços a les festes, però no hem d'oblidar la gent que ho passa malament. Ens toca treballar i ser solidaris. Això és l'únic que podem fer aquells a qui les coses ens han anat bé. El país i la ciutat no seran importants si no tenim la millor educació, no serem res. I cal compromís de la societat civil. Si tothom dóna farem d'aquest un país important".
  • "Podem fer que siguem un país increïble a nivell d'educació, no ens pararà ningú. Quan acabi la festa, hem de posar-nos a treballar per a una societat i un país millors".
stats