SALUT
Societat 19/07/2012

El primer fill d'una mare sense ovaris

L'Institut Dexeus de Barcelona ha aconseguit el primer naixement a l'Estat d'un nadó fruit de la vitrificació d'ovòcits. La mare havia patit un càncer d'ovaris i se li van haver d'extirpar aquests òrgans.

Thaïs Gutiérrez
3 min
Vanessa Pastor ahir amb el seu fill Mario, que va néixer el 12 de juny.

BARCELONA.Vanessa Pastor, una jove de 31 anys a qui van haver d'extirpar els dos ovaris per culpa d'un càncer, ha pogut ser mare. L'equip mèdic de l'Institut Universitari Dexeus va explicar ahir el procediment -pioner a l'Estat i el tercer cas resolt a tot el món- que ha permès aquesta gesta històrica.

A Pastor li van diagnosticar l'agost del 2009 un tumor a l'ovari esquerre i, en una primera intervenció, li van extirpar aquest òrgan. El problema és que els resultats de la biòpsia van fer concloure que li havien d'extirpar l'altre ovari i que això afectaria la seva capacitat reproductiva. La jove, que tenia 28 anys en aquell moment, explicava com se sentia: "Sempre havia volgut ser mare, era el meu gran desig". Pastor va reconèixer: "En aquell moment el món se'm va enfonsar". Per això, va voler demanar una segona opinió mèdica i va recórrer a l'equip mèdic de l'Institut Universitari Dexeus. Allà li van oferir la possibilitat de preservar la fertilitat abans de tornar-se a operar per treure's el segon ovari.

Per fer-ho, els metges van optar per vitrificar els seus ovòcits en lloc del teixit ovàric, perquè implicava un risc de tornar a desenvolupar la malaltia més endavant. Gràcies a aquesta tècnica -que és l'evolució de la criopreservació, que consisteix en la conservació d'ovòcits, espermatozous o embrions obtinguts en processos de reproducció assistida per poder ser utilitzats en futurs intents d'embaràs- se li van congelar els ovòcits, els òvuls immadurs. Després de culminar aquest procés, es va sotmetre a una segona intervenció quirúrgica el juliol del 2010, en què se li va extirpar l'altre ovari.

Un any i mig més tard, després de superar el càncer i el seu tractament, i amb el vistiplau de l'equip mèdic, Pastor es va poder sotmetre a una fecundació in vitro . El seu fill Mario va néixer el 12 de juny, en perfecte estat de salut.

Donar opcions a altres dones

Per Pere Barri, director del departament d'obstetrícia, ginecologia i reproducció d'USP Institut Universitari Dexeus, aquest és un cas "excepcional" en què "el procediment usat era l'única via de preservar la maternitat de la pacient". Barri va subratllar que l'operació "dóna noves opcions a moltes dones". Per l'oncòleg Rafael Fàbregas, l'important de desenvolupar aquest tipus de tècniques innovadores "és donar futur a dones malaltes". "S'ha de tenir en compte que el càncer es pot curar i, per tant, és imprescindible pensar en el futur de la dona que pateix un tumor, per triar el futur un cop superada la malaltia", va comentar Fàbregas. El doctor va destacar que, a banda dels ovòcits, és important intentar preservar l'úter de les pacients -com s'ha fet en el cas de Pastor- perquè així es preserva la possibilitat d'un embaràs.

En la mateixa línia es va manifestar Anna Veiga, directora científica de l'Institut Dexeus, que va destacar la importància que té, en aquests casos, pensar en el futur per afrontar amb èxit la malaltia. Veiga creu que "les persones que tenen plans superen amb més facilitat la malaltia, ja que veuen la possibilitat de curar-se més a prop", tot i que va reconèixer que no hi ha documentació en aquest sentit. "Per a mi era més important ser mare que la malaltia que tenia, no pensava gaire en el meu problema oncològic", va reconèixer Pastor ahir. Segons els doctors de l'Institut Universitari Dexeus, el fet de poder explicar a la pacient que podia tirar endavant el seu projecte de ser mare i que, en un futur, podria tenir un nadó, la va animar per afrontar una teràpia dura. Pastor va encoratjar totes les dones perquè, tal com va dir, "tots els obstacles es poden superar".

stats