Societat 07/03/2019

La Fiscalia del Suprem recorre la sentència de la Manada i demana 18 anys per als acusats

Considera que hi va haver “agressió” i no només abús

Dani Sánchez Ugart
2 min
No és la llei, és la mirada

MadridLa Fiscalia del Tribunal Suprem ha presentat recurs de cassació contra la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Navarra que va condemnar per un delicte continuat d'abús sexual cinc persones, en l'anomenat 'cas de la Manada', en lloc de per un delicte d’agressió sexual, com ja va sol·licitar la fiscalia navarresa.

La petició de penes de la Fiscalia en la nova fase del judici que s’obre ara, un cop confirmada la sentència pel tribunal navarrès, ascendeix a 18 anys de presó per a cadascun dels acusats, per un delicte continuat d’agressió sexual, i 10 anys més de llibertat vigilada i inhabilitació, amb l’afegit d’una prohibició d’acostament a la víctima durant 20 anys.

També sol·licita que s'imposi una condemna de 2 anys de presó a un dels acusats, Antonio Manuel Guerrero Escudero, per un delicte de robatori amb intimidació, i no de furt, com va ser condemnat, pel robatori del mòbil de la víctima.

La sentència de la Manada va generar una forta onada de rebuig per bona part de la societat, i de fet va ser un dels arguments de la indignació que van contribuir a fer massives les mobilitzacions del 8-M de l’any passat. Aquest any la Fiscalia ha triat la vigília d’un nou 8-M que es preveu massiu per fer efectiu el seu recurs, que manté a grans trets les peticions de penes que ja va fer el ministeri públic a Navarra.

En el text, la Fiscalia considera que en l’agressió, de cinc homes a una dona durant els Sanfermines del 2016, hi va haver la “intimidació suficient per anul·lar la voluntat de la víctima". Segons el parer de la Fiscalia, no es pot parlar d'un acte de prevalença, ja que el relat de fets de la sentència recull sense gènere de dubtes una actitud intimidatòria per part dels cinc acusats que va ser la que els va permetre consumar sobre la víctima els actes sexuals descrits. La Fiscalia considera que "no és admissible forçar el dret fins a extrems d'exigir de les víctimes actituds heroiques que inexorablement les conduiran a patir mals més greus".

La Fiscalia afirma que en els fets descrits ha una intimidació greu i que per això s'han de qualificar com a agressió sexual. En aquest àmbit intimidatori, un dels acusats es va apoderar del telèfon mòbil de la víctima, fet que la Fiscalia sol·licita que es qualifiqui com a robatori amb intimidació, i no com a furt, i per això sol·licita un increment de la pena.

stats