Societat 09/10/2013

La Fiscalia demana tres anys de presó per a dos mossos acusats d'apallissar un home

El fiscal també ha sol·licitat que s'imputi tres agents més per presenciar la pallissa sense intentar impedir-la

Efe
2 min

BarcelonaLa Fiscalia ha sol·licitat aquest dimecres tres anys de presó per a dos mossos d'esquadra, un d'ells reincident, acusats de copejar i trepitjar un presumpte traficant al mig d'un carrer del barri barceloní del Raval, i ha demanat que s'imputi tres agents més per presenciar la pallissa sense fer res per impedir-la.

A la secció vuitena de l'Audiència de Barcelona s'ha celebrat avui el judici contra els mossos d'esquadra Òscar R. i Juan Luis Ibáñez, agent que l'any 2010, quan van passar els fets, havia sigut condemnat per l'Audiència de Barcelona a tres anys de presó i vuit més d'inhabilitació per lesions i detenció il·legal a un home al qual va confondre amb un delinqüent.

Una parella del barri del Raval va denunciar les agressions

En el judici no s'ha pogut escoltar la versió del suposat traficant, que es troba en cerca i captura, encara que en els actes figura el seu informe mèdic, que acredita que va arribar als calabossos amb nou ferides, cinc d'elles al cap, i que en algun cas van necessitar punts de sutura.

La pallissa al suposat traficant ha arribat a judici gràcies a la denúncia presentada per una parella del barri del Raval que, des del seu balcó, la va veure, la va fotografiar i va anar a la comissaria de Mossos d'Esquadra de Barcelona per denunciar-la, encara que, segons el seu relat, els agents els van impedir fer-ho. Per aquest motiu, ha explicat avui la parella, van decidir presentar directament als jutjats de guàrdia la denúncia pels fets, que els va deixar impressionats no només per ser un maltractament "molt violent", sinó perquè van arribar a témer que el detingut havia mort com a conseqüència dels cops.

Els testimonis han explicat que es van despertar a mitjanit en escoltar els crits d'auxili del detingut, que xisclava "mama" i "auxili", i que llavors van veure dos agents copejant i clavant puntades de peu al cap al presumpte traficant, ja immobilitzat a terra. Segons el relat d'aquests testimonis, mentre almenys dos agents copejaven el detingut, dos o tres més es dedicaven a perseguir amb defenses extensibles a tothom que s'acostava al lloc de l'agressió i, en adonar-se que estaven sent fotografiats, una parella de mossos es va apostar a la porta del seu edifici, mirant-los fixament als ulls i en actitud intimidatòria.

Versió policial

Per la seva banda, els dos agents acusats han coincidit a explicar al tribunal que es van limitar a immobilitzar el detingut, sense colpejar-lo en cap moment, utilitzant "tècniques i mètodes" apresos a l'Escola de Policia. Els processats han ressaltat la "gran agressivitat" del detingut, que va mossegar un dels agents, va repartir cops de puny i –ja emmanillat– va trencar els vidres de la mampara del vehicle policial en què l'havien de traslladar. "Estava fora de si. Quan vaig acabar de reduir-lo, em vaig quedar exhaust. No tenia forces", ha apuntat Òscar R.

La desena d'agents que han declarat com a testimonis, entre ells els tres als quals el fiscal vol ara imputar, han destacat amb detall davant la sala el comportament violent del detingut, però no recorden haver vist els cops dels policies ni el bassal de sang a terra que la parella denunciant va fotografiar.

stats