Societat 22/04/2019

La Fiscalia investiga abocaments de Repsol a Cartagena

L'empresa sosté que la pluja va desbordar la bassa de recollida d'aigües i va arrossegar petroli

Efe
2 min
La instal·lació petroquímica de Repsol a Tarragona.

BarcelonaLa Fiscalia Superior de la Comunitat de Múrcia ha obert d'ofici unes diligències d'investigació per determinar si l'abocament de petroli des de la refineria de Repsol a la vall d'Escombreras, a Cartagena, detectat dissabte passat després de les pluges abundants, pot ser constitutiu de delicte. Segons han confirmat a Efe fonts d'aquest organisme, el fiscal de Medi Ambient, Miguel de Mata, recopilarà informació de tots els organismes competents per estudiar-ho, entre ells, la Confederació Hidrogràfica del Segura i el mateix govern autonòmic.

Quan es disposi d'aquesta informació i de la que pugui proporcionar l'empresa, el ministeri públic estudiarà si cal practicar encara noves proves. L'empresa va assegurar que, després de detectar l'abocament, va activar el protocol previst per a aquests casos i es van posar en marxa un seguit d'activitats per al seu control i la reducció de la seva incidència.

Un total de 16 camions cisterna d'aspiració van recollir petroli, i desenes de treballadors van envoltar la contaminació de la riera del barranc del Charco, que connecta amb la dàrsena d'Escombreras del port de Cartagena. L'abocament es va produir després del desbordament la nit del 20 al 21 d'abril de la bassa de recollida d'aigües pluvials de la refineria amb arrossegament d'hidrocarburs oliosos, segons la versió de l'empresa.

L'Associació de Naturalistes del Sud-est calculen un abocament de "milers de litres" d'hidrocarburs i des de Ciutadans sostenen que es va originar en una bassa de pretractament de residus i recorden que el setembre del 2015 va passar una cosa semblant, de manera que és un problema estructural "quan es produeixen fortes pluges".

Els ecologistes coincideixen amb aquesta apreciació i defensen que "reflecteix un error en el disseny o funcionament de les noves instal·lacions que no hauria de permetre l'arribada de derivats del petroli a la rambla amb pluges importants".

Critiquen que l'empresa resti importància a l'abocament, que segons els conservacionistes es va estendre per "centenars de metres" al llarg de la llera, i demanen que aporti dades reals i creïbles sobre el volum d'hidrocarburs abocaments a la rambla i retirats, així com del seu lloc de destinació.

stats