Societat 08/02/2021

La Fiscalia investiga si directius del transport sanitari català es van vacunar de covid abans d’hora

La CGT es va querellar assegurant que s’havia subministrat la vacuna als alts comandaments abans que als sanitaris en primera línia

Ara
2 min
Una treballadora de l'Hospital de Terrassa es vacuna del covid.

BarcelonaLa Fiscalia de Barcelona ha obert diligències d’investigació per la possible administració irregular de vacunes contra el covid-19 a diversos directius d’empreses de transport sanitari de Catalunya, segons han confirmat fonts jurídiques a l’ACN. El sindicat CGT va presentar fa unes setmanes una querella a la Fiscalia Superior de Catalunya, que es va inhibir a favor de la Fiscalia provincial.

La CGT va denunciar per presumptes delictes de prevaricació i tràfic d'influències els directius de les empreses TSC, Falkc, Ambulàncies Domingo i Ambulàncies La Pau, ja que, asseguren, s'han vacunat abans del que els tocava, fins i tot abans que professionals sanitaris que treballen en primera línia del covid. En un comunicat, el sindicat assegura que va demanar a la Fiscalia que investigués aquests delictes, així com l'incompliment de la normativa sanitària que dicta el ministeri de Sanitat i la conselleria de Salut respecte a la priorització dels col·lectius en la campanya de vacunació.

El sindicat també acusa el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, de voler amagar l'escàndol amb una carta que va enviar als centres sanitaris, en què indicava que s'havia de vacunar tot el personal dels hospitals, inclosos els alts comandaments, per evitar-hi brots. En la missiva, Argimon deia que la carta volia "acabar amb les temptacions de fer demagògia" sobre si els comandaments han de rebre la vacuna.

"Tinc confiança que tothom està aplicant el millor criteri possible en cada moment per obtenir la tan desitjada immunitat als centres sanitaris de la mateixa manera que ho estem fent també a les residències", va afirmar Argimon. Per a la CGT, però, "no és demagògia, és abús de poder, corrupció i apropiació de recursos públics per part de persones que volen treure profit de la seva posició".

L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) va alertar la setmana passada que el protocol de vacunació del covid és inconcret i deixa la porta oberta a immunitzacions irregulars. Per això, no només va demanar un protocol detallat per evitar aquestes immunitzacions fora de la normativa sanitària sinó que va exigir a les administracions que investiguin i sancionin si escau els casos de vacunació irregular que s'han produït a Catalunya.

"Hem de donar el missatge que quan un càrrec públic rep una vacuna de manera irregular s'ha d'investigar", va remarcar el director d'Antifrau, Miguel Ángel Gimeno. Segons l'OAC, les possibles irregularitats s'han d'investigar i, si és el cas, donar-hi una resposta de sanció administrativa o fins i tot penal, si fossin molt greus. Gimeno va defensar que les administracions en què s'han produït les vacunacions irregulars han d'obrir els expedients pertinents i que la Fiscalia ha d'actuar d'ofici.

stats