Societat 31/07/2017

“Quan es fiscalitza una substància, en una setmana en surten 10 més”

Les entitats aposten per informar i regular els productes més estudiats

P.e.
3 min
Una pastilla de fals èxtasi pot ser molt més potent que l’èxtasi habitual, segons els experts.

Barcelona“Busquen noves sensacions”, assegura el subdirector general de drogodependències del Govern, Joan Colom, sobre el públic de les noves substàncies psicoactives (NSP), les noves drogues. “Són persones amb una certa experiència en el consum de substàncies que cerquen altres vies”, afegeix Colom, que subratlla que l’univers de les noves drogues és “il·limitat”, tenint en compte que la majoria sorgeixen de “petites variacions” d’altres substàncies psicoactives existents.

“Quan se’n fiscalitza una, en una setmana surten 10 noves drogues que són petites modificacions de la substància que s’ha fiscalitzat”, afirma la responsable d’anàlisi del programa Energy Control, Mireia Ventura. Explica que després que una substància hagi quedat fiscalitzada, “com que ja no es pot vendre”, se’n canvia la composició per transformar-la en un adulterant, per exemple d’un fals èxtasi. “Aquest fals èxtasi pot ser 10 vegades més potent que l’èxtasi”, adverteix Ventura.

De fet, l’informe de l’any passat d’Energy Control, de l’ONG Associació Benestar i Desenvolupament, va tornar a detectar a Catalunya la presència de les NSP com a adulterants de les drogues clàssiques. Per això Ventura considera que la fiscalització de les noves drogues provoca una reacció que és “problemàtica”. Des de l’entitat que representa es fa una aposta per treballar cap a una regulació -més que una legalització- d’altres substàncies que ja s’han estudiat més, com el cànnabis. “Sempre hi haurà persones que vulguin prendre drogues. Se’ls ha de donar la informació perquè experimentin sense tenir efectes secundaris o reduint-los al màxim”, opina. I afegeix: “En l’àmbit de les polítiques de drogues s’ha de fer un pas endavant i començar a assumir que hi ha aquest consum. Davant el control de l’oferta, el mercat il·legal busca noves estratègies per cobrir la demanda”.

“És molt més gran la capacitat d’aparició de les noves drogues que la de regular-les”, indica el director del Projecte Home a Catalunya, Oriol Esculies. “Hi ha una llarga llista de NSP que surten al mercat i estan en una situació al·legal. No es dona l’abast amb aquest fenomen”. Esculies apunta que “més que combatre cadascuna de les drogues”, l’entitat que dirigeix treballa en l’àmbit educatiu perquè el públic, especialment el més jove, “sigui conscient del risc que suposen”. Ventura també alerta que el màrqueting de les NSP es dirigeix, a través d’internet, a una població “molt jove i poc informada”. Per tot plegat, Colom valora que regular les noves drogues és “pràcticament impossible”. “Hem d’advertir-ne la població i saber què s’està venent”, afirma Colom, que recorda que “el principal problema de salut pública són les substàncies legals: el tabac i sobretot l’alcohol”. Considera que les institucions han de posar el focus en les NSP sense oblidar les altres substàncies, que tenen més impacte.

El pes dels laboratoris casolans

El creixement de la presència de les noves drogues a Catalunya ha anat en paral·lel a la descoberta dels laboratoris de droga casolans. L’ARA va avançar fa dues setmanes que, des de mitjans del 2014, s’han detectat almenys vuit laboratoris casolans catalans on es processava oli de marihuana (BHO) o bé s’aplicaven productes químics o gas a la marihuana per produir substàncies derivades. Esculies destaca que són diversos els casos de persones que han decidit muntar els laboratoris a casa seva, perquè en aquest negoci il·legal “hi han vist una sortida econòmica”.

stats