Fisioterapeutes d'ambulatoris de Barcelona exigeixen passar a ser treballadors públics

L'equip de professionals que atén 100.000 usuaris barcelonins ha convocat vagues parcials

Els deu fisioterapeutes que cobreixen la rehabilitació dels usuaris de Gràcia, la Barceloneta i Vila Olímpica han posat una demanda contra l'ens públic que els gestiona i han anunciat aturades parcials. L'equip de professionals denuncia la "cessió il·legal de mà d'obra" per part de la PAMEM, l'organisme públic en mans de l'Ajuntament i la Generalitat, i exigeix ser reconegut com a part de la plantilla de treballadors públics.

El conflicte ha arribat després de 25 anys de gestió del servei de fisioteràpia de l'Atenció Primària de Salut PAMEM, que dona cobertura a 100.000 persones de quatre barris de Barcelona, a través d'una empresa privada i en unes condicions laborals desfavorables pels fisioterapeutes en comparació amb la resta de la plantilla de la PAMEM que treballen de manera interna.

La demanda interposada per l'empresa en qüestió, Rehabilitació i Electromiografia S.L., denuncia que la funció de rehabilitació ambulatòria i domiciliària que duen a terme no ha sortit mai a licitació pública. A més, destaca que 5 dels 10 treballadors han estat obligats a donar-se d'alta del règim d'autònoms, "precaritzant encara més la seva situació", resumien fonts del Col·lectiu Ronda com a assessors jurídics dels treballadors.

L'advocada dels denunciants, Sandra Zahonero, reconeix que l'administració pot "delegar la prestació de serveis complint els requisits de transparència i mèrit”, però que això en cap cas pot comportar treure-li les “condicions laborals i salarials” que correspondrien a aquests treballadors com a part de l'administració, amb referència a la PAMEM. Fonts de l’Ajuntament de Barcelona, que controla el 60% de la participació de l'ens –l'altre 40% és de la Generalitat–, han fet saber a aquest diari que són conscients que "hi ha una situació problemàtica en la prestació del servei" i que s'està treballant amb el Servei Català de Salut per "trobar la millor solució per a tothom", incloent-hi la comunicació primerenca als interessats.

Precisament són els treballadors els que asseguren haver-se trobat amb una "falta de voluntat per part de les administracions competents per iniciar un diàleg i assumir responsabilitats”. I, davant la negativa solucionar-ho, iniciaran sis jornades de vaga que es repartiran entre els mesos de juny i juliol per visibilitzar el conflicte. Ara bé, tant des del Col·lectiu Ronda com els mateixos fisioterapeutes esperen que s'arribi a un acord abans de dimarts vinent, quan començaran l'aturada laboral.