Societat 23/06/2014

La Flama del Canigó arriba a la plaça de Sant Jaume abans d'estendre's pels barris de Barcelona

Diverses entitats de la ciutat han encès les seves torxes al gresol instal·lat al mig de la plaça

Acn
2 min
La Flama, a la plaça de Sant Jaume / ACN

BarcelonaLa Flama del Canigó s'està estenent a aquesta hora pels barris de Barcelona des de la Plaça Sant Jaume, on ha arribat puntual a dos quarts de set de la tarda. Un grup d'atletes l'han fet arribar després d'un recorregut pels carrers de la ciutat, i amb ella han encès un gran peveter. Aquest ha alimentat les torxes d'entitats diverses que faran arribar la flama a molts racons de la ciutat. Els Gegants de la Ciutat i l'Àliga de Barcelona han acompanyat la cerimònia i també hi ha hagut parlaments del membre d'Òmnium Cultural de Ciutat Vella, Antoni Ayala, que ha llegit un text escrit per Carles Capdevila, de la presidenta de l'entitat, Muriel Casals, i de Carles Sala, de l'Ajuntament de Barcelona.

La tradicional rebuda de la Flama a la Plaça de Sant Jaume ha estat l'acte central del seu pas per Barcelona. Al matí, la Flama ha arribat al Parlament on ha estat rebuda per la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, i a la tarda ha fet un recorregut per alguns carrers de la ciutat, portada per un grup d'atletes.

A la plaça Sant Jaume, el portador de la Flama han encès el gresol que ha servit perquè diverses entitats de la ciutat (casals, ateneus, grups excursionistes i ciclistes, etc.) encenguessin els seus ginys (torxes i quinqués) per fer arribar la flama als barris. Com és costum, l'entrada de la Flama a la plaça ha estat acompanyada per la 'tronada' de petards des del terrat de l'Ajuntament de Barcelona. Amb l'encesa de la flama l'orquestra ha interpretat 'Muntanyes del Canigó' i posteriorment han ballat l'Àliga i els gegants de la ciutat.

L'acte l'han completat els parlaments de Muriel Casals, Antoni Ayala i Carles Prats. La presidenta d'Òmnium Cultural ha reiterat les seves paraules d'aquest matí al Parlament de Catalunya, en el sentit que "la flama ens ha de servir per cremar totes aquelles coses que ens fan nosa però també per il·luminar aquest futur que tenim cada més brillant, cada més aprop, cada vegada més a les nostres mans".

Al seu torn, el membre de l'entitat a Ciutat Vella, Antoni Ayala, ha insistit en el caire reivindicatiu d'aquesta tradició, assegurant que els catalans són "gent mobilitzada, que vol la màxima plenitud" però que "s'ha de guanyar el que creu que mereix". Finalment, en representació de l'Ajuntament de Barcelona, Carles Sala, ha destacat la capacitat dels catalans de crear "ràpidament tradicions sòlides" (la Flama del Canigó es remunta als anys 50 del segle XX), i en aquest sentit ha rematat: "Esperem que aviat siguem capaços de crear-ne una altra: la de decidir".

stats