Societat 07/05/2015

La flamarada més potent del Sol deixa parts del Pacífic sense ràdio

Tot i l'extraordinària violència de l'explosió, els experts descarten problemes importants a la Terra

Ara
2 min

BarcelonaVa tenir lloc poc després de la mitjanit de dimarts (hora a Catalunya). Una tempesta solar de categoria X, la més important, es va manifestar amb una enorme flamarada originada a la Regió Activa 2339. Tot i la seva virulència, els experts descarten que la flamarada generi problemes importants a la Terra, tot i que tota la regió de l'Oceà Pacífic es va quedar sense emissions de ràdio de forma temporal com a conseqüència de l'explosió.

Des del Centre de Predicció del Clima Espacial dels Estats Units insisteixen que no cal preveure una tempesta de radiació a la Terra. Els motius que expliquen perquè una flamarada especialment violenta no provoca més problemes a la Terra cal trobar-los en el fet que la tempesta es va originar en l'extremitat orientat de l'estrella. En qualsevol cas, els científics estudien el fenomen per a determinar si el fenomen va provocar una ejecció de massa coronal associada (CME, en les sigles en anglès). Mentre que les flamarades solars són explosions de radiació d'alta energia, les CME són núvols massius de partícules solars disparades cap a l'espai a milions de quilòmetres per hora. La radiació no pot afectar els humans, protegits per l'atmosfera terrestre, però sí que té efectes en les xarxes elèctriques i de navegació per satèl·lit.

Els científics classifiquen les erupcions solars en tres categories: C (dèbil), M (de nivell mitjà) i X (la més potent). Les flamarades de classe X són 10 vegades més potents que les flamarades de classe M. L'esclat de dimarts va marcar un grau X 2.7, superant l'anterior rècord de 2015 -una tempesta que va arribar als X 2.2 l'11 de març. Els científics creuen que hi hauran més tempestes solars els pròxims dies i setmanes, ja que s'han detectat un parell de CME energètiques a la part posterior del Sol.

El Solar Dynamics Observatory ha aconseguir enregistrar la flamarada, gravant-la en múltiples longituds d'ona de llum.

stats