Societat 20/05/2011

Els forenses descarten que Corominas patís una crisi de pànic

Els forenses que van examinar el gendre dels joiers Tous Lluís Corominas han assegurat avui que l'acusat no pateix cap trastorn mental ni de personalitat i han descartat que fos víctima d'una crisi de pànic quan va disparar contra el cotxe dels presumptes lladres

Efe
2 min

BarcelonaEls metges forenses i els dos perits designats per la defensa per realitzar un informe psicològic de Lluís Corominas han confrontat avui les seves opinions davant el jurat popular que jutja el gendre dels joiers, per a qui la Fiscalia demana 11 anys de presó per matar d'un tret un lladre que presumptament intentava entrar a robar a la casa dels seus sogres.

Tots els perits, tant els designats pel jutjat com per la defensa, han coincidit que Lluís Corominas no té trets de personalitat patològics, ni trastorns en el control d'impulsos, i que la seva intel·ligència és normal.

Això no obstant, els perits contractats per la defensa, un catedràtic de la UAB i un expert en psiquiatria legal, consideren que Corominas té un caràcter "obsessiu-compulsiu", amb una preocupació desmesurada per la seguretat de les persones, i que quan va matar el presumpte lladre va ser víctima d'una "crisi de pànic" davant el risc imminent de patir una agressió que podia ser mortal.

Els forenses judicials han descartat aquestes hipòtesis perquè, han explicat, una crisi de pànic només provocar una situació de "paràlisi o bloqueig" en qui ho pateix, incompatible amb les reaccions que va tenir Lluís Corominas davant dels dos suposats assaltants.

A més, han precisat que, justament, la reacció més probable en una persona obsessionada amb la seguretat seria fugir de les situacions de perill, no exposar-s'hi. "En una crisi de pànic mai no es dóna un enfrontament", ha apuntat una de les forenses.

Segons l'opinió dels metges forenses, una crisi d'ansietat aguda genera "paràlisi" i "reaccions de bloqueig", en cap cas unes "accions sistemàtiques amb un objectiu determinat".

Els informes dels perits de la defensa defineixen Lluís Corominas com una persona amb certs trets neuròtics, entre ells l'obsessió per la seguretat -fins al punt de tenir a casa seva una espècie d'"estada de seguretat"-, una tendència a prendre decisions de forma poc reflexiva davant situacions d'estrès i certa inestabilitat emocional.

Els forenses, no obstant això, han insistit que el gendre dels Tous és una persona "normal", que té trets de personalitat distintius com qualsevol altre individu però sense ser patològics, de manera que, ha assenyalat una de les metges, amb la seva descripció els perits de la defensa no fan més que "confondre el jurat".

A preguntes de la defensa, els metges forenses han acabat per admetre que davant una situació de por intens es pot produir una "alteració de la percepció, una distorsió sensorial que pot portar a veure o a sentir coses que no existeixen en la realitat", encara que, segons el seu parer, "es tracta d'un fenomen normal, no patològic" que passa a tot el món.

Segons els forenses, en una situació d'alarma o de por intensa "pot haver-hi una estratègia d'enfrontament", a diferència de la crisi de pànic, en què la reacció sol ser la inhibició però sense que hi hagi alteració de la percepció de la realitat.

stats