Societat 18/05/2018

15 dones i 13 homes formaran la comissió que revisarà els delictes sexuals del Codi Penal

El ministeri de Justícia treu pit de la paritat en l'òrgan assessor que estudiarà els casos d'agressions sexuals arran de la sentència de la Manada

Efe
2 min
Milers de persones -la majoria dones- s'han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona

MadridFinalment, quinze dones i tretze homes formaran la comissió que s'encarregarà de revisar la tipificació dels delictes sexuals del Codi Penal. Tot i així, serà una mesura puntual per dur a terme l'encàrrec del ministre de Justícia, Rafael Català, que va assegurar que es revisarien els casos d'agressions sexuals després de la sentència de la Manada. Permanentment, la secció de dret penal de la Comissió General de Codificació –inicialment formada per vint homes– la compondran dotze dones i tretze homes.

L'encàrrec consisteix a revisar si els delictes sexuals i contra la llibertat de les dones estan ben tipificats al Codi Penal i respon a la polèmica generada per la sentència de la Manada, que va condemnar els cinc processats a nou anys de presó per delictes d'abús sexual, però no per agressió sexual, després que els jutges consideressin que no hi havia hagut violació.

Entre les noves incorporacions hi ha la fiscal delegada contra la violència sobre la dona, Pilar Martín Nájera; la magistrada de la sala penal del Tribunal Suprem, Ana Ferrer; la fiscal del Suprem Pilar Fernández Valcárcel, i la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Madrid i especialista en violència de gènere Susana Polo.

També s'hi integren l'advocada Carme Sánchez Morán, les catedràtiques de dret penal Piedad García-Escudero, Patricia Faraldo, Mirentxu Corcoy, Avelina Alonso de Escamilla, Carmen Lamarca, Carmen Gómez Rivero i la professora de dret penal Myriam Herrera Moreno.

El ministeri de Justícia ha dit en un comunicat que amb aquests nomenaments "s'aconsegueix una representació equilibrada de dones i homes" en aquest òrgan assessor que ha de pronunciar-se "sobre temes d'especial sensibilitat com ara la llibertat sexual de la dona i la tipificació que es va fer al Codi Penal de 1995 dels delictes d'abús i agressió sexual".

stats