ENTREVISTA
Societat 28/10/2011

Cunhui Nan: "La fotovoltaica serà rendible d'aquí dos anys"

Relleu"Ha de produir-se un canvi energètic a escala mundial" Creixement"Les renovables arribaran al 16% de l'energia xinesa el 2020" Euro"La situació és preocupant, però Europa se'n sortirà"

Ignasi Pujol
2 min
Cunhui Nan, fundador de Chint Group, durant l'entrevista d'ahir amb l'ARA.

Barcelona.Cunhui Nan (Wenzhou, 1961) era sabater a la seva ciutat natal fins que es va convertir en emprenedor. El 1984 va fundar Chint Group Corporation, un dels principals grups industrials de la Xina. Amb una facturació pròxima als 3.000 milions d'euros, Chint és el líder xinès en la producció de components elèctrics de baixa tensió i el tercer grup mundial del sector. També promou instal·lacions solars. A Espanya té diverses plantes a prop de Saragossa. El seu país, la Xina, va invertir l'any passat 50.000 milions de dòlars (35.953 milions d'euros) en renovables.

Quin ha de ser el model energètic després de Fukushima?

Ha de produir-se un canvi a escala mundial. Tot el món intenta esbrinar quina font energètica pot substituir la convencional. Actualment els substitutius són el petroli i el carbó. El cost de producció d'aquestes energies és bastant més barat que les renovables, però no són recursos sostenibles. A més de perjudicar l'atmosfera, s'acabaran perquè no són infinits.

Quin ha de ser el pes de les renovables a la Xina?

Durant el 2010 no arribaven al 10%. I l'objectiu del govern per al 2020 és que arribin entre el 15% i el 16%. És moltíssim, perquè estem parlant d'un consum global que augmenta anualment [només al setembre passat va créixer un 12%].

La crisi econòmica ha afectat l'impuls de les renovables al país?

La crisi ha impactat moltíssim en el creixement de les renovables a la Xina.

Pensen créixer a Europa i, més concretament, a Espanya?

(Riu) Hi pensem tots els dies.

A través d'adquisicions?

Normalment treballem amb les nostres pròpies sucursals i busquem socis locals. Creiem que és la manera de créixer en cada país.

Com veu des de la Xina la situació econòmica europea i espanyola?

La situació a Europa és preocupant. Però la tradició de les empreses xineses és veure més solucions que dificultats. Creiem que Europa trobarà una solució per sortir-se'n.

Quina renovable té més futur?

Tal com pensen als Estats Units, pensem que la solar fotovoltaica pot ser el futur.

Què opina de la bombolla solar que es va produir a Espanya?

El sector fotovoltaic no són només grans parcs solars, també parlem de cases, edificis d'oficines... El que ha passat a Espanya pot haver estat un mal disseny del model, perquè de fet es tracta d'un mercat molt nou. És molt important arribar al punt zero, el moment en què els ingressos s'equiparin als costos. En aquell moment la fotovoltaica serà la millor solució energètica.

Quan serà competitiva la fotovoltaica al marge dels subsidis?

Confio que en menys de dos anys.

Els governs han retallat la remuneració a les energies netes per la crisi. ¿Pensa que fan bé?

Es poden adoptar models com els d'altres països, com la Xina i els EUA, amb una tarifa justa i un retorn a través dels impostos. Els governs haurien de donar suport a les energies netes perquè són el futur.

stats