SALUT I NUTRICIÓ

Els nutricionistes alerten que règims com el Dukan són il·legals i un risc per a la salut

El frau de les dietes miracle

Un dels típics propòsits d'any nou és el d'aprimar-se. Després dels excessos de Nadal, perdre els quilos de més pot acabar sent una obsessió per a algunes persones. Es calcula que un 87% de la població espanyola es proposa fer dieta a principis d'any però que més de la meitat dels que la comencen l'abandonen per avorriment, falta de voluntat o pèrdua de pes massa lenta, segons l'enquesta Vull perdre pes .

Aprimar-se no és fàcil, com ho demostra l'ampli ventall de dietes que hi ha al mercat: la macrobiòtica, la dissociada, l'Atkins, la cronodieta o la Dukan, un règim a base de proteïnes que ha causat furor a mig món. Amb més de deu milions de lectors, el llibre de Pierre Dukan No sé com aprimar-me s'ha convertit en un fenomen internacional. Però els metges aconsellen desconfiar de les anomenades dietes miracle que prometen pèrdues ràpides de pes i, especialment, d'aquesta. "La Dukan és el paradigma del que no hauria de ser una dieta perquè té característiques que la fan perillosa des del punt de vista mèdic", diu Albert Goday, cap de secció del servei d'endocrinologia de l'Hospital del Mar.

No hi ha aliments bons ni dolents

L'Associació Espanyola de Dietistes Nutricionistes la qualifica directament de "frau" i "d'il·legal" i desaconsella seguir-la perquè la considera "un risc per a la salut pública". Adverteix que l'elevada ingesta de proteïnes ha estat associada a malalties cròniques com l'osteoporosi, insuficiència renal, càncer i malalties cardiovasculars. Goday explica que les dietes miracle agafen les propietats parcials d'un nutrient i les extrapolen a "límits demencials". "¿Aliments vermells sí però taronges no? La lògica ja ens fa veure que ens estan entabanant", diu a tall d'exemple. No hi ha aliments bons ni dolents, la clau és la quantitat. "Són dietes desequilibrades que provoquen una carència important de nutrients com vitamines, productes d'origen vegetal o minerals. I carregar-se de proteïnes d'origen animal en detriment dels vegetals afavoreix càncers de còlon i mama", diu Xavier Pintó, del servei de medicina interna de l'Hospital de Bellvitge.

Malgrat tot la Dukan s'ha convertit en la més popular en més de 20 països. L'informàtic David Garcia, de 33 anys, la va descobrir per casualitat. "Vaig trobar el llibre a la secció dels més venuts. Hi deia: La dieta per als que ho han provat tot . I em vaig dir: "Perfecte! Així no n'hauré de provar cap més". Tot i que al principi era una "mica dura", els resultats el van animar a seguir. "És una motivació veure que en uns dies perds 2 o 3 quilos" . En 4 mesos n'havia perdut 15. A la Roser, de 58 anys, també li ha funcionat. Ella és infermera i no l'ha trobat una dieta estricta. Atribueix la polèmica a la "confusió" i a la desinformació.

El mètode Dukan es divideix en quatre fases. Durant la primera es poden menjar 70 aliments rics en proteïna animal (carn, peix, marisc, pollastre i lactis) i dura de 2 a 7 dies depenent del pes que es vol perdre. "Però hi ha gent que la fa sense assessorament i malament. El llibre ja diu que es pot menjar proteïnes només durant uns dies perquè després pot ser perjudicial per al ronyó", assenyala la Roser.

Ho sap molt bé el Jesús, de 30 anys, a qui el seu pare, metge de professió, li va recomanar fer-se una analítica després de tres mesos de seguir la dieta Dukan. "Tenia el funcionament renal alterat. Semblaven ronyons d'un home de 70 anys", explica.

Reconeix que es va espantar i que la va abandonar quan va saber-ne les conseqüències: un ronyó atrofiat. Això sí, abans havia perdut 15 quilos.

També en tres mesos la Roser ha perdut 10 quilos. Els metges critiquen la pèrdua ràpida de pes. Aprimar-se és una cursa de fons i aquí els esprints no s'hi valen. "El metabolisme del cos té el seu temps i la solució no pot ser mai ràpida", explica Albert Goday. Es recomana perdre pes a poc a poc. Si no és molt fàcil que després de fer la dieta exprés, es produeixi un efecte rebot i es recuperin els quilos aviat.

La clau: canviar els hàbits

Els nutricionistes expliquen que la clau per perdre pes passa necessàriament per canviar els hàbits de vida -l'alimentació i l'exercici- i fer-ho pensant a llarg termini. És el que ha fet David Garcia, que reconeix que no tornarà a fer la dieta Dukan. "No sóc el David d'abans, que es menjava tot el que se li posava davant". Si abans feia paella de primer i galtes de porc de segon, ara amb un arròs i unes postres ja en té prou.

Tot i la varietat que hi ha de llibres i de règims es recomana perdre pes sota control mèdic. Daniel Lladó, que va començar a fer dieta als 21 anys, quan pesava 120 quilos -ara en té 31- també va provar la Dukan però l'ha canviat per una dietista. "Un llibre que tant serveix per a algú que fa 1,60 m com 1,70 m no em convenç. La meva dietista sap què esmorzo al matí, quina feina faig i si faig esport", diu. Segons Xavier Pintó, totes les dietes aprimen més o menys igual, ja que només funcionen si hi ha constància. "La resta és complementari". Per aquest motiu, anima a fer dietes equilibrades. I equilibri és sinònim de varietat. La piràmide dels aliments i la dieta mediterrània és la base d'una alimentació sana. La Roser ho té clar. "La dieta Dukan la faig servir per aconseguir el meu pes ideal, però després torno a la dieta mediterrània.