SOCIETAT
Societat 13/01/2012

El bloqueig sindical deixa la vigilància de quatre presons catalanes sota mínims

Funcionaris de presons bloquegen els accessos a Quatre Camins, Brians 1 i 2 i Tarragona i impedeixen el canvi de torn. Serveis Penitenciaris diu que s'ha posat en risc la vida dels vigilants del torn de nit

Ara
3 min
Els sindicats tallen els accessos a Brians 1 i 2

BarcelonaFuncionaris de presons bloquegen des de dos quarts de set del matí d'aquest divendres els accessos als centres penitenciaris de Quatre Camins, a la Roca del Vallès (Vallès Oriental), a Brians 1 i Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), i a Tarragona per pressionar el Govern en les negociacions per millorar les seves condicions laborals. El relleu no ha pogut entrar a treballar, i les presons funcionen amb el torn de nit.

Situació a les presons

No és clara la situació dins els centres penitenciaris, però en declaracions a RAC1, el director general de Serveis Penitenciaris, Ramon Parés, ha carregat contra els sindicats per "posar en risc la vida de les persones que són dins les presons" i els ha acusat de "coaccionar" les negociacions. "Estan jugant amb foc, no és el primer dia que ho fan, i ho fan de manera reiterada". En canvi, el responsable de presons d'UGT, Xavier Martínez, ha negat que hi hagi cap perill de seguretat dins els centres.

Quatre Camins

A Quatre Camins, els funcionaris calculen que actualment hi ha dos funcionaris a cada sector per controlar prop de 240 presos. Les visites al centre s'estan duent a terme amb certa normalitat, i de moment ja ha arribat un autobús de transport públic a Quatre Camins.

Brians 1 i 2

Ni Justícia ni els sindicats no han pogut explicar quina és la situació a l'interior dels dos centres penitenciaris. Alguns funcionaris sí que han dit que tenen constància que alguns companys del torn de matí no hi han pogut accedir.

Tarragona

A Tarragona hi ha els cinc funcionaris del torn de nit, que havien d'haver estat rellevats a dos quarts de vuit del matí per la vintena de companys del torn del matí. No se sap quants funcionaris hi ha a Brians 1 i 2 i a Quatre Camins.

De moment, la reunió entre sindicats i Justícia ha quedat en l'aire. S'havia de fer a les 11 del matí, però el Govern l'ha suspès a l'espera de la situació a les presons. Si es reprèn, serà a quarts d'una. Serveis Penitenciaris investiga si les concentracions davant les presons són "espontànies", com asseguren els sindicats, o estan organitzades.

Les dues parts es van reunir dijous a la nit, amb algun avenç per arribar a un acord en l'organització dels festius treballats.

El sou d'un treballador de presons

Els funcionaris acusen el director general de Serveis Penitenciaris, Ramon Parés, d'estar-los "prenent el pèl". En aquest sentit, desmenteixen que les negociacions s'hagin trencat a causa de la reducció de 43 euros salarials, tal com Parés ha indicat en una entrevista radiofònica. "No és per això, el problema ve perquè ens volen treure les pagues extres, els tres dies per antiguitat i reduir el sou, a banda de moltes més coses", afirma Francesc Cuenca, representant dels treballadors. Per tot plegat exigeixen a Parés "que digui la veritat i deixi de mentir" i que expliqui que en els darrers mesos "ha fet fora 400 interins" i "ha fet interina la seva filla".

El director general de Serveis Penitenciaris ha assegurat que el sou mitjà d'un treballador de presons és de 36.000 euros l'any, amb dos mesos de vacances. Els sindicats han negat aquesta xifra. La UGT ha xifrat en 23.000 euros el sou mitjà d'un treballador de presons.

Dimecres els funcionaris ja van bloquejar l'accés a Quatre Camins durant cinc hores. El torn de nit va haver d'allargar la jornada. Una vintena de funcionaris van haver de vigilar 1.500 presos.

stats