CIÈNCIA
Societat 30/08/2011

El futur de l'Estació Espacial Internacional penja d'un fil

Els EUA i Rússia han despertat vells recels després de l'accident d'una nau russa que havia d'abastir l'EEI, que podria quedar deshabitada per primera vegada en la història al novembre

Redacció
1 min
L'EEI podria quedar deshabitada al novembre / NASA

WashingtonL'Estació Espacial Internacional (EEI) podria quedar deshabitada a finals de novembre per primera vegada en la seva història si l'agència espacial russa no aconsegueix garantir la seguretat de les naus Soiuz, les úniques amb què actualment es realitzen els relleus de la tripulació des que els EUA van retirar els transbordadors espacials nord-americans.

Ara, després que una de les naus Soiuz que havia d'abastir l'EEI va patir un accident, els Estats Units i Rússia desperten l'antagonisme de la Guerra Freda i posen en qüestió l'aliança científica que ha funcionat des dels anys 70. Ara, diverses veus qüestionen que el país que va col·locar el primer home a la Lluna depengui del seu enemic històric per explorar l'espai.



L'accident

El passat 24 d'agost una nau no tripulada russa va estavellar-se a Sibèria, minuts després d'enlairar-se per un problema al coet propulsor. El problema és que les naus tripulades Soiuz, amb què es fa el relleu dels astronautes, utilitzen coets molt similars, de manera que si no es resol el problema abans del novembre, els sis residents tornaran en les dues Soiuz que estan acoblades a manera de 'salvavides' a l'EEI sense que hagin arribat els seus relleus.

stats