DIA MUNDIAL VIH
Societat 26/11/2015

Gais contra el VIH denuncia que la inacció de Salut ha impedit aturar el degoteig de noves infeccions

La nova plataforma ha convocat una concentració a la plaça Sant Jaume dimarts, coincidint amb el Dia Mundial contra la Sida, per protestar contra les polítiques del Govern en matèria de salut pública

Lara Bonilla
2 min
Representants de la plataforma Gais contra el VIH/ARA

BarcelonaSegons la nova Plataforma Gais Contra el VIH –impulsada per Projecte dels NOMS i l'associació Afirma't–, a Catalunya no hi ha voluntat política per aturar el degoteig de noves infeccions del VIH, uns 800 nous casos cada any. Ferran Pujol, director del centre de diagnòstic BCN CheckPoint, ha lamentat que el departament de Salut no hagi aprovat un pla d'acció "per pal·liar el degoteig constant de noves infeccions entre el col·lectiu gai, bisexuals, altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals". "Calen accions específiques per fer front a aquesta problemàtica", ha reclamat Pujol.

Aquesta entitat s'ha desmarcat dels actes de commemoració de l'1 desembre pel Dia Mundial de la Sida i ha convocat una manifestació el dimarts a les 9.30 del matí a la plaça Sant Jaume. "La forma en què Catalunya commemora el dia mundial és caduca i d'autocomplaença quan encara hi ha dues noves infeccions al dia i la majoria entre el col·lectiu homosexual", ha dit Pujol.

La pastilla per prevenir el VIH

L'eix principal del pla d'acció que reclama aquesta nova plataforma passa per la pastilla profilàctica per prevenir el VIH, la PrEP, una pastilla que s'administra abans i després de tenir relacions sexuals per evitar la infecció del VIH, i que encara no ha estat aprovada per l'Agència Europea del Medicament. No obstant, França ja ha anunciat que la dispensarà de forma gratuïta a partir del desembre. Ferran Pujol demana a les autoritats catalanes que posin en marxa un estudi d'investigació per posar a prova l'eficàcia de la PrEP. La plataforma considera imprescindible la pastilla profilàctica per reduir la incidència del VIH. "I aquí ni s'ha obert el debat", ha dit Pujol.

stats