Publicitat
Publicitat

La gamba vermella, la més bona o la que té més coure?

Un grup d'investigadors mexicans alerta que el color pot venir determinat per un alt nivell de coure i altres metalls pesants

Investigadors del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) i la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) han constatat que el coure augmenta la coloració vermella de les gambes. La indústria alimentària tria els exemplars amb tonalitats més vermelles ja que, en estar aparentment més sans, tenen més valor comercial, però els resultats obtinguts en aquest estudi, publicat a la revista científica Plos One, qüestionen aquesta pràctica.

Les gambes posseeixen grans quantitats d'astaxantina, un carotenoide amb un alt poder antioxidant que els dóna el seu característic color vermell. Com la major part dels animals, les gambes no poden sintetitzar els carotenoides i els incorporen a través de la dieta. És per això que un alt contingut en carotenoides indica l'accés a una bona dieta durant el creixement i el desenvolupament de les gambes, la qual cosa es tradueix en el color vermell que indica un bon estat de salut.

No obstant això, aquest estudi del MNCN, basat en càlculs de química quàntica, ha mostrat que, on hi ha metalls pesants, els carotenoides com l'astaxantina augmenten la seva tonalitat vermella. Per a Andrés Barbosa, investigador del museu, "això vol dir que el color vermell, que en general està associat a un millor estat de salut en els animals, podria també estar indicant que han estat en contacte amb metalls pesants com el coure".

Etiquetes

Més continguts de