Societat 22/11/2011

Els gasos d'efecte hivernacle van assolir un nou rècord el 2010

M. Bausells
2 min
La qualitat de l'aire és dubtosa a les grans ciutats.

BARCELONA.L'any passat, els nivells de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera van assolir nivells "sense precedents" des de l'era preindustrial, segons anunciava ahir el secretari general de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), Michel Jarraud, a Ginebra. Entre els anys 1990 i 2010 va augmentar un 29% el forçament radioactiu o l'escalfament del clima provocat per aquests gasos. El diòxid de carboni (CO) va ser responsable del 80% d'aquest increment, segons el butlletí sobre gasos d'efecte hivernacle de l'OMM, organisme especialitzat de l'ONU.

El COés el gas d'efecte hivernacle causat per l'activitat humana més present a l'atmosfera, i contribueix en un 64% a l'augment de variacions climàtiques que causen aquests gasos. Si durant els 10.000 anys previs a la revolució industrial la seva presència a l'atmosfera es va mantenir en unes 280 unitats per milió (molècules de gas per un milió de molècules d'aire sec), avui és de 389 unitats. Ha augmentat també el seu ritme d'emissió: entre el 2009 i el 2010 va créixer en 2,3 unitats per milió, per sobre de les mitjanes de les dues últimes dècades.

El document també remarca l'increment de l'òxid nitrós, un dels quatre principals gasos d'efecte hivernacle de llarga durada -amb el vapor d'aigua, el CO i el metà-. L'última dècada hi ha hagut un augment important d'aquest gas, sobretot per culpa de l'ús de fertilitzants que contenen nitrogen, especialment els fems. Això ha afectat el cicle global de nitrogen.

Aquestes noves dades apareixen una setmana abans que se celebri la Conferència sobre Canvi Climàtic de l'ONU a Durban (Sud-àfrica), que haurà d'abordar qüestions decisives per al futur del planeta. En aquest cas, les mesures són urgents: "Encara que avui aconseguíssim reduir les nostres emissions de gasos d'efecte hivernacle -i això dista molt de ser una realitat-, els gasos continuarien a l'atmosfera durant dècades", va assegurar Jarraud.

stats