Societat 09/09/2015

El teu gat no et necessita

Un nou estudi de la Universitat de Lincoln conclou que els gats no semblen establir vincles amb els seus propietaris

Ara
2 min
Et necessita o no et necessita? Els científics han buscat una resposta a la pregunta / GETTY

BarcelonaPer a alguns és una realitat, per a d'altres una llegenda urbana: els gats no tenen capacitat d'estimar i només s'acosten als seus propietaris per interès, quan els necessiten. S'hi acosten quan volen menjar, o escalfor, o unes carícies. Els propietaris dels gats, però, discrepen, i asseguren que, tot i que certament són animals independents i no es poden comparar amb els gossos, sí que són capaços d'establir una relació propera amb els amos. Qui té raó? Els que els veuen com a animals freds i interessats? O els que diuen que són independents però afectuosos? Doncs, segons la ciència, els primers.

Dos científics d'un grup de recerca de comportament animal de la Universitat de Lincoln, a Anglaterra, van decidir que la ciència podia trobar una resposta al mite del gat com a animal fred i interessat. La seva conclusió, publicada a la revista 'PLOS', ratifica la percepció popular: els gats no semblen capaços d'establir un vincle emocional amb els seus amos. Si posem un gos en una habitació on no hi ha estat mai i després hi entra l'amo, l'animal es tranquil·litza, perquè la presència de l'amo calma la seva angoixa. El mateix passa, de fet, amb un nen petit, que es relaxa quan veu els seus cuidadors.

Però, diuen els científics, allò que funciona amb gossos i nens no passa amb els gats; en aquest cas, la presència de l'amo no canvia l'angoixa i intranquil·litat (o la seguretat, segons el cas) que sent l'animal en veure's en un context estrany. Tot i que durant la recerca es va veure com els gats miolaven més quan estaven amb un desconegut que no pas amb el seu amo, la conclusió és que els gats són, efectivament, éssers força autònoms i que no necessiten la presència d'un amo per sentir-se més protegits i segurs. Els científics van posar els gats en un lloc nou; primer amb el seu amo, després amb un desconegut i finalment tots sols. El resultat: el seu comportament no experimenta variacions significatives.

Vincles, però diferents

Els resultats de l'estudi no han agradat gaire als propietaris dels gats, que neguen que aquests animals siguin freds i asseguren que són capaços d'establir intensos vincles afectius. Internet és ple de testimonis de gent que explica tota mena de detalls que demostren que els seus gats sí que tenen una relació molt intensa amb ells. Per posar pau Daniel Mills, un dels autors de l'estudi, ha assegurat que el seu treball "no nega que els gats siguin capaços de desenvolupar una relació propera amb els seus amos, senzillament destaca que la relació que estableixen amb els humans no està basada en la necessitat de sentir-se segurs i protegits".

stats