Societat 16/07/2018

La Generalitat vol una nova llei de residus

Pretén avançar cap a l'economia circular i reutilitzar un 55% de la brossa l'any 2025

G.a.
3 min
El conseller de Territori, Damià Calvet.

BarcelonaLa legislatura del nou Govern serà intensa en matèria de medi ambient si fem cas de les tres noves lleis, una modificació i els 15 decrets que s'intentaran aprovar, segons ha anunciat aquest dilluns el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, durant la comissió informativa de medi ambient.

Un dels objectius és completar una "transició cap a l'economia circular", per la qual cosa proposa una nova llei de gestió de residus que avanci cap a un reaprofitament del 55% de la brossa el 2025 i que de cara a l'any 2035 deixi només "un 10% dels residus a l'abocador". Ara, ha recordat Calvet, el reciclatge està "estancat" en un 40% dels residus. Per aconseguir-ho, noves estratègies com la recollida de residus porta a porta i la tecnologia 'smart' als contenidors ajudaran a ampliar el marge.

Calvet ha recordat que l'aplicació del 155 havia bloquejat les mesures del seu departament i va anunciar una nova llei de patrimoni natural i biodiversitat, que vagi acompanyada d'una nova Agència del Patrimoni Natural i Biodiversitat, perquè el Govern compti amb una "estructura més sòlida" i una "elevada autonomia" en la gestió del patrimoni natural.

Una nova llei d'experimentació d'animals, que tingui en compte que "la recerca és estratègica al país" però que en garanteixi els drets, serà un altre objectiu central del Govern en matèria de medi ambient. La protecció dels animals domèstics també motivarà la creació d'una nova llei, perquè l'actual "està envellida i té llacunes i indefinicions", segons Calvet.

Respecte a les emissions de CO₂, Calvet ha anunciat que s'imposarà un impost a les emissions dels cotxes i ha anunciat un nou pla de millora de la qualitat de l'aire i mobilitat pública per lluitar contra el canvi climàtic.

Calvet també ha confirmat que el Govern gestionarà de manera pública l'aigua d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) a partir del gener del 2019.

Preguntat per la representant de Ciutadans a la comissió, Marina Bravo, Damià ha explicat que el cas de l'os Goiat "és un problema puntual amb un exemplar i el bestiar gran", i ha confirmat la intenció del Govern de "treure'l del medi".

La representant del principal partit de l'oposició també ha recordat al Govern que "sumant FGC, metro i Tramvia, en els últims anys només s'han construït 50 quilòmetres" de xarxa pública de transport, i ha recriminat que els plàstics grocs de reivindicació pels presos polítics també contaminen. "Quan els presos polítics siguin a casa els treurem", ha respost Calvet.

Des del PSC, Jordi Terrades ha demanat que una llei "protegeixi les oliveres mil·lenàries", i al govern que tregui pit per retornar l'aigua a mans públiques si va propiciar-ne la privatització amb la llei òmnibus del 2011. Calvet s'ha defensat de l'acusació al·legant els problemes econòmics que patia, mentre que des dels comuns David Colomer s'ha preguntat: "¿Si estava tan malament, com és que la vau poder vendre per mil milions d'euros?"

Colomer també ha expressat que "cal ampliar la xarxa de parcs naturals", com el de Prades, i ha demanat "una llei de protecció del litoral", referint-se a casos concrets com la cala d'Aiguafreda, Pineda d'en Mori i Cap-roig. Finalment, Colomer ha demanat "la restricció dels envasos d'un sol ús".

La CUP, per la seva banda, ha preguntat al Govern si les seves reunions amb empreses cimenteres com Molins "tenen a veure amb el fet que passi totalment de l'impost dels gasos d'efecte hivernacle". No ha rebut resposta.

El conseller Calvet, pel que fa la descontaminació de l'Ebre a Flix, ha celebrat que "l'Estat s'ha posat les piles de manera definitiva i pretén tancar la segona fase de descontaminació", tot i que ha garantit que des del departament estaran "atents".

stats