Societat 11/02/2015

La Generalitat crearà un banc de dades amb la història social de persones vulnerables

Unes 957.000 persones van passar pels serveis socials al 2014

Efe
2 min
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté

BarcelonaEl Departament de Benestar Social està treballant en el desenvolupament d'un banc de dades compartit amb els ajuntaments i les diputacions que reculli la història social de totes les persones que atenen els serveis socials a Catalunya, que l'any passat van ser unes 957.000.

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha anunciat aquesta idea, pionera a Espanya, durant la seva participació en el Fòrum Europa Tribuna Catalunya aquest dijous. Munté ha explicat que aquest servei d'història social compartida, un servei d'informació d'assistència de Catalunya", pretén ser un instrument "per arribar més i millor a les persones des d'una visió més completa".

Munté també ha anunciat que el seu departament està treballant en l'impuls de la nova llei de Suport a les Famílies, que tindrà en compte les especificitats de les famílies monoparentals, les més afectades per la pobresa, i les famílies nombroses.

La consellera també ha citat la creació a la Universitat de Vic d'una Càtedra de Serveis Socials, que ha de servir, ha dit, per fomentar la innovació i la investigació en temes socials, un aspecte poc desenvolupat a Catalunya.

El departament de Benestar Social també està ultimant el nou "model de serveis socials bàsics de Catalunya", que englobarà tota la tipologia de serveis socials que es presten actualment i un Pla Director de Serveis Especialitzats i un altre de formació professional.

Munté ha assegurat que "els serveis socials tenen una bona valoració per part dels ciutadans, encara que tenen un baix reconeixement social i polític, i això és un repte que hem de solucionar". També ha reconegut que "és necessari simplificar els processos burocràtics, que les prestacions no estiguin tan compartimentades, fer més investigació i tenir prestacions per a la infància. La consellera ha tornat a criticar que la Llei estatal de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local limiti la capacitat d'actuar dels municipis davant casos d'exclusió social, "fet que suposa un retrocés i tornar a un model de beneficència" ha denunciat. També ha defensat el model català en què els ajuntaments assumeixen una tasca important en l'assistència social.

Munté ha destacat que els serveis socials "són una eina de transformació perquè poden contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones, com la sanitat, la formació o l'ocupació. No poden ser considerats des d'una visió residual ni com un calaix de sastre, sinó un sistema plenament integrat en el conjunt de polítiques i serveis de la promoció de les persones, i per això necessitem el màxim consens per superar la tendència a tornar cap al model exclusivament proteccionista".

stats