Societat 30/12/2019

L'Escola Balandrau de Girona es mobilitza per evitar el tancament

Les famílies denuncien que Educació vol eliminar l'únic grup de P3 el curs que ve

Laia Vicens
3 min
Les famílies de l'escola Balandrau es van concentrar davant de l'Ajuntament de Girona en contra del tancament del grup de P-3

BarcelonaTancar algun grup de P3 en una escola de dues línies si cau la natalitat és una mesura recurrent al departament d'Educació, però no ho és tant que s'elimini l'única aula de P3 d'una escola. Això és el que denuncien les famílies de l'escola pública Balandrau de Girona, que temen que a la llarga suposi el "desballestament" definitiu del centre, que va obrir la porta ara fa nou anys. Segons alerta l'AFA, la previsió del departament d'Educació és tancar l'única línia de P3 l'any que ve amb l'argument que hi ha menys nens de tres anys i que, per tant, sobren places a la ciutat. Fonts del departament consultades per l'ARA admeten que es preveu una "reducció important" de la població de P3 a Girona i que es treballa en l'oferta de places, però asseguren que "no hi ha cap decisió presa". Tot i això, les famílies ja han començat a alçar la veu i, de moment, 3.700 persones han signat un manifest en contra del tancament de P3. A més, preparen una queixa al Síndic de Greuges. "L'única cosa que podem fer és mobilitzar-nos", diu a l'ARA Rita Peré, la representant de les famílies.

Segons apunta, l'Escola Balandrau és un dels centres "amb més demanda" a la ciutat, fins al punt que hi ha alumnes que no hi tenen plaça –aquest any, per exemple, en van ser catorze–. A més, segons les dades demogràfiques de l'Ajuntament, la zona de Domeny –on hi ha l'escola– és una de les àrees de la ciutat que més han crescut i ha de continuar creixent els anys vinents. "L'argument no pot ser demogràfic", assegura Peré.

Tampoc els val l'excusa de l'espai. L'escola és de mòduls prefabricats, però per a les famílies això "mai ha sigut un impediment ni un motiu de queixa". "No volem que se'ns utilitzi per dir que s'han aconseguit tancar barracons", afirma Peré. Les famílies denuncien que la idea que té el departament és que tots els alumnes que es vulguin inscriure a la Balandrau vagin en un altre centre públic que tenia tres línies de P3, però una ara ha quedat buida. "Així s'estalvien diners", reconeix.

Per a les famílies seria una estocada al projecte educatiu "diferent i singular" de l'Escola Balandrau, que era una de les participants al programa d'innovació Escola Nova 21. I avisen de la dificultat afegida per a les famílies –almenys n'hi ha dotze– que ja hi tenen fills i filles escolaritzats i que no podran portar-hi els fills petits. "Ningú s'ha parat a pensar què representa separar-los en escoles diferents", lamenta Peré.

A l'escola, l'anunci ha caigut com una galleda d'aigua freda perquè no s'ho esperaven de cap manera. Tot just aquest any acabarà la primera promoció d'alumnes que ha fet l'escolarització completa al centre. "Ens deixen al carrer", denuncia la representant de les famílies. Des de Balandrau mostren la "solidaritat i suport" amb la resta d'escoles, tant de la ciutat com de la resta de Catalunya, que es poden veure afectades per decisions semblants. El més probable és que no sigui l'únic tancament polèmic d'un grup de P3: el 2017 (l'any de naixement dels alumnes que faran P3 el curs que ve) van néixer 2.000 nens i nenes menys que el 2016, cosa que equival a uns 86 grups menys de P3 si es manté la ràtio de 25 alumnes per aula. La situació pot ser encara més greu el curs 2021-22: del 2017 al 2018 es van registrar 3.600 naixements menys a Catalunya.

stats