Societat 15/06/2012

El govern de Barcelona aprova el PAM 2012-2015 i s'obre a negociar amb l'oposició "amb generositat i disponibilitat"

PSC i ERC facilitaran la tramitació inicial del full de ruta del mandat abstenint-se en la primera votació dimecres que ve en el marc de la comissió de Presidència

Acn / A. Balanzà
3 min

BarcelonaEl govern municipal de Barcelona ha aprovat aquest divendres el Programa d'Actuació Municipal (PAM) 2012-2015. El tinent d'alcalde i portaveu, Joaquim Forn, ha destacat que el document reuneix inversió i estalvi de forma equilibrada i adaptada a la ciutat. A més, ha explicat que aporta "rigor i credibilitat" a la Barcelona del present i del futur. Forn, però, sap que el govern en solitari no el pot tirar endavant i per això ha fet una crida a l'oposició, estenent-los la mà per col·laborar i negociar el PAM. En aquest sentit, s'ha dirigit als grups, especialment a PSC i PPC per ser els més nombrosos de l'oposició, per oferir-los obrir converses "amb generositat i disponibilitat" per part del govern. El PAM 2012-2015 ja ha estat inicialment aprovat per la comissió de govern municipal de l'Ajuntament de Barcelona. En una reunió extraordinària, l'alcalde, Xavier Trias, i mels regidors de CiU han donat el tret de sortida a aquest programa que reuneix les actuacions i línies estratègiques que han de marcar l'actuació municipal en els propers anys. En el document, poques novetats, donat que el govern ja ha anat explicant durant els darrers mesos el seu contingut, i fins i tot s'havia aprovat un document amb els grans trets i els principals projectes a incloure.

Forn ha estat l'encarregat d'explicar de nou el document i ha assegurat que el govern municipal vol que aquest PAM sigui "generador de confiança, que estigui basat en el rigor, que garanteixi la solvència i que ofereixi credibilitat dins i fora de la ciutat". Per això, el primer tinent d'alcalde i portaveu ha explicat que han combinat tot un seguit d'inversions que asseguren que posen Barcelona al capdavant de les ciutats amb més capacitat d'activitat gràcies a la millor situació financera, i l'estalvi que requereix un moment de crisi com l'actual.

Amb tot, Forn ha centrat gran part del seu missatge en estendre la mà a l'oposició per intentar apropar postures al voltant del document. El govern sap que només CiU no pot tirar endavant el PAM i per això Forn ha assegurat que són conscients que "aquest no és el final del camí". "És un PAM necessàriament concret per dibuixar clarament un model de ciutat, però suficientment obert per poder establir aliances i acords", ha sentenciat.

En aquest sentit, ha definit el document com "un full de ruta" que és només l'inici perquè "haurem de seguir parlant amb els grups". Tot destacant "l'actitud positiva i de col·laboració" percebuda fins ara per part dels partits, Forn ha considerat que "tenim encara setmanes per davant per continuar negociant i des del govern aborden la fase de negociació amb tota la disponibilitat i tota la generositat". "Per nosaltres no quedarà. Aquest PAM va més enllà del propi govern i té la vocació de ser un document de ciutat. Caldrà generositat per part de tothom", ha sentenciat apuntant, a més, que si cal es faran renúncies per part del govern municipal.

El llibre blanc de relacions amb la Generalitat i l'increment de la Guàrdia Urbana

Entre les novetats de contingut que aquest divendres s'han destacat del PAM ha sorprès la voluntat del govern municipal d'elaborar un "llibre blanc" de relacions amb la Generalitat, que reguli els protocols i els nivells de col·laboració a seguir. El propi Joaquim Forn ha reconegut que la Generalitat "ve incomplint convenis i acords amb l'Ajuntament des del 2005", pricipalment per haver "agafat compromisos sense tenir els recursos disponibles". És per això que el govern municipal vol crear un protocol que defineixi fins a quin punt la Generalitat vol implicar-se en la ciutat, quins compromisos podrà i voldrà complir i quines exigències irrenunciables establirà l'Ajuntament.

Per últim, Forn ha reiterat la voluntat de l'Ajuntament de Barcelona d'exigir un tracte "excepcional" a l'Estat perquè "no es posi al mateix sac" a la capital catalana que a la resta de ciutats espanyoles. El tinent d'alcalde creu que el "dèficit zero" i la bona situació econòmica de l'Ajuntament han de facilitar que l'Estat "excepcioni" Barcelona de les limitacions d'ampliació dels cossos municipals. Així, Forn pretén que l'Estat i la Generalitat acabin permetent a Barcelona poder incrementar en 600 el nombre d'agents de la Guàrdia Urbana i en 150 el cos de Bombers. "No hi renunciem i estem en converses per poder aconseguir-ho", ha dit Forn.

A partir d'ara, el Pam aprovat pel govern municipal passarà a la comissió de Presidència i Règim Interior en els propers dies, on, si els grups de l'oposició ho permeten, el document passarà a exposició pública per seguir tramitant-se i negociant-se amb agents socials i, sobretot, partits polítics. Posteriorment, passarà pel Ple, que l'haurà d'aprovar definitivament o tornar-lo a mans del govern de la ciutat.

Després d'aquesta presentació, els representants dels grups municipals han comparegut per explicar el seu posicionament i han confirmat que la primera votació sobre el document, que s'ha de celebrar dimecres que ve en el marc de la comissió de Presidència, abocarà un més que possible resultat d'empat a 14 vots a favor (CiU) i 14 en contra (ICV i PP) i l'alcalde, Xavier Trias, haurà d'exercir el vot de qualitat per desempatar i tirar endavant el text. El PSC i ERC facilitaran l'aprovació amb l'abstenció.

stats