El govern espanyol diu que l'esborrany de decret llei del 0,7% de l'IRPF és "només un document de treball"

Fonts del ministeri de Sanitat i Afers Socials expliquen a l'ARA que hi ha altres esborranys amb diferents plantejaments i que "d'aquí es derivarà una proposta definitiva"

El ministeri de Sanitat i Afers Socials assegura a l'ARA que l' esborrany que va publicar aquest diari dijous passat sobre un reial decret llei per crear una nova prestació de la Seguretat Social per repartir les subvencions del 0,7% de l'IRPF només a entitats d'àmbit estatal "és només un document de treball".

Fonts del ministeri han lamentat la filtració de l'esborrany, "perquè com aquest n'hi ha d'altres". Preguntats sobre si tots els esborranys contenen la proposta de marginar les entitats que no tinguin abast estatal, només han respost: "Hi ha diferents plantejaments". La mateixa resposta donen a la pregunta si l'opció de derivar aquesta ajuda a la Seguretat Social és present a totes les propostes. "D'aquí es derivarà una proposta definitiva", afirmen.

"Hi ha diferents esborranys, i d'aquí es derivarà una proposta definitiva"

 

Sobre la pressa que tenia el govern espanyol per aprovar el nou decret, aquestes fonts del ministeri afirmen que es vol aprovar una proposta definitiva abans del final de la legislatura –les eleccions generals apunten a finals de desembre–, però "en cap cas avui ni la setmana que ve".

Més enllà de quina sigui la fórmula escollida pel ministeri, des de la Generalitat fa anys que reclamen el traspàs d'aquests fons derivats de la casella de fins socials de la declaració de la renta, perquè així ho diu la Constitució espanyola i l'Estatut de Catalunya. Hi ha 13 sentències del Tribunal Suprem i del Constitucional que donen la raó al Govern, però l'Estat –ni amb el PSOE ni amb el PP– n'han fet mai cas. Preguntats sobre aquesta 'il·legalitat' de l'Estat, el ministeri respon: "Hi ha entitats socials [d'abast estatal] que no hi estan d'acord; s'ha de buscar la via per satisfer a tothom".

Què diu l'esborrany?

Només tindran accés a les subvencions les entitats d'àmbit estatal

Si l'Estat aprovés el reial decret llei amb el contingut de l'esborrany que va tenir accés l'ARA, quan un català marqui la casella de la declaració de la renda per cedir el 0,7% dels seus diners a fins socials –també pot donar-los a l’Església o a totes dues coses–, aquests diners ja no aniran destinats a les entitats socials catalanes, com la Fundació Arrels o el Casal dels Infants del Raval. Al document diu clarament que només tindran accés al repartiment d’aquests diners les entitats socials “d’àmbit estatal”.

61 entitats socials catalanes no estatals

Si s'aprovés l'esborrany, 61 entitats que aquest 2015 han rebut diners de l'IRPF deixarien de fer-ho

És a dir, si aquest decret s’aprova, les 61 entitats socials que només actuen en territori català deixarien de rebre els quasi 13 milions d’euros que s’han repartit aquest 2015. Aquestes 61 entitats suposen el 42% del total de les que fan acció social a Catalunya, que anualment reben diners dels impostos voluntaris dels contribuents. Catalunya és la comunitat que té més entitats socials que no tenen matriu espanyola ni pertanyen a cap federació estatal (61), mentre que a les altres comunitats n’hi ha, entre totes, 70. És a dir, si l’any passat 469 entitats de tot l’Estat van rebre diners a través del 0,7% de l’IRPF, amb el nou decret 131 en quedarien excloses. El govern espanyol té pressa per aprovar aquest reial decret llei –tal com s’expressa en el redactat de l’esborrany–, i fins i tot podria fer-ho al consell de ministres de demà.