BARCELONA
Societat 08/07/2015

El govern Trias va pagar el lloguer d’un espai ‘okupat’ sense dir-ho als afectats

Volia evitar el desallotjament del Banc Expropiat i es va comprometre a pagar 66.500 euros tot el 2015

Maria Ortega
3 min
El Banc Expropiat és un espai okupat des de fa més de tres anys a la travessera de Gràcia.

BarcelonaEstaven al dia del pagament del lloguer, però ells no ho sabien. I ara mateix encara no coneixen els detalls del contracte. L’assemblea que gestiona el Banc Expropiat, un espai ocupat des de fa més de tres anys a la travessera de Gràcia, va rebre el 12 de juny, el dia abans que es materialitzés el canvi de govern municipal a Barcelona, la visita de l’encara regidora de Gràcia, Maite Fandos. Els portava una sorprenent notícia: l’Ajuntament havia acordat pagar a principis d’aquest 2015 el lloguer d’un any a la propietat de l’espai, la immobiliària Antartic Vintage, per evitar que el desallotjament anunciat a finals del 2014 es materialitzés. En total, amb el contracte signat, el consistori abonarà 66.500 euros aquest any -en quotes mensuals- i l’acord és prorrogable per trimestres.

Els actuals inquilins del local, a tocar del Mercat de l’Abaceria, interpreten la decisió, presa a principis d’any, com un intent de “comprar la pau social”. D’una banda, per la imminència de les eleccions municipals -i també de les catalanes-, i, de l’altra, per l’encara recent incendi provocat pel desallotjament de Can Vies, en aquest cas, a Sants.

La regidora els va explicar que el seu equip havia pres aquesta decisió perquè volien mantenir la important “tasca social” que el Banc Expropiat fa al barri i que, si això no s’havia comunicat als okupes, era perquè sabien que no hi estarien d’acord. I, òbviament, no hi estan d’acord. “És la seva por al conflicte a peu de carrer el que els ha empès a pagar el lloguer per mantenir la pau social que fins ara necessiten”, van denunciar al seu blog, i va recollir La Directa.

Poder “guanyar temps”

Fonts de CiU van confirmar ahir que s’havia decidit assumir aquest lloguer -el contracte el va lligar a l’àrea de Patrimoni- com una manera de “guanyar temps” davant la imminència del desallotjament. La seva voluntat, ja passades les eleccions municipals, era buscar una solució de més llarg abast per garantir que el barri de la Vila de Gràcia no perdia “la funció de dinamització i suport social” que fa el Banc Expropiat, on s’organitzen activitats que van des de cursos de llengües fins a tallers de costura i que utilitzen diversos col·lectius.

De fet, en la documentació que acompanya el contracte es recull que les activitats d’aquest espai “han generat una xarxa ciutadana arrelada en un ampli sector de la ciutadania”. Es tracta d’una antiga sucursal de Caixa Tarragona que aquesta entitat, ja integrada dins de CatalunyaCaixa, va decidir vendre l’any passat a Antartic Vintage. En el moment de la transacció, de fet, ja era un local ocupat. Segons explica l’assemblea que gestiona aquest espai, els nous propietaris van intentar, inicialment, negociar la seva sortida, i fins i tot els van oferir 12.000 euros perquè deixessin lliure el local. Una oferta que no van acceptar. Sense marge per a la negociació, la propietat va optar per intentar expulsar els okupes. Aquest diari ha intentat sense èxit contactar amb Antartic Vintage.

El desallotjament estava dictat des de mitjans de novembre i, ja al febrer, el Banc Expropiat va tenir constància que la propietat del local havia paralitzat temporalment l’execució de la sentència. Però ningú sabia en aquell moment que ja s’estava pagant un lloguer. I menys encara que qui ho feia era el mateix Ajuntament.

El nou regidor de Gràcia, Raimundo Viejo, de moment ha declinat pronunciar-se sobre la decisió de la seva predecessora de pagar aquest lloguer. Viejo ha manifestat, això sí, la seva voluntat de trobar-se amb el col·lectiu de persones que ocupen ara mateix el Banc Expropiat per saber quina és la seva situació i dissenyar l’estratègia de futur. De moment, el contracte obliga el consistori actual a pagar el lloguer durant tot aquest any.

stats