Societat 02/09/2015

El govern de l'Aragó es compromet a derogar la llei del LAPAO

El seu president, Javier Lambán, considera que l'executiu aragonès va fer el "ridícul més espantós de tot Espanya"

Acn
1 min
PINTADES REIVINDICATIVES  La denominada llei d'ús, protecció i promoció de les llengües, que es va aprovar ahir per majoria, dictamina  que el català que es parla a la Franja a partir d'ara es dirà LAPAO i deixa encara més desprotegits  el català de la Franja i l'aragonès del Pirineu d'Osca.

SaragossaEl president del govern de l'Aragó, Javier Lambán, s'ha compromès aquest dimecres a portar "al més aviat possible" una iniciativa a les corts aragoneses per derogar la llei del LAPAO. "Creiem sincerament que vam fer el ridícul més espantós de tot Espanya", ha assegurat Lambrán, que ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

L'objectiu, ha continuat Lambán, és tornar a la llei del 2009 que reconeixia l'existència de tres llengües –castellà, aragonès i català–, tot i que ha dit que "evidentment" el castellà continuarà sent l'única llengua oficial.

La reforma de la llei de llengües de l'Aragó que denomina el català de la Franja de Ponent com a llengua pròpia de l'Aragó oriental (LAPAO) es va aprovar el 9 de maig del 2013 a les corts aragoneses i va entrar en vigor per Sant Joan del mateix any.

El text va arribar acompanyat d'una forta polèmica i mostres de rebuig en diferents àmbits. En aquest sentit, es van aprovar mocions de rebuig, tant a ajuntaments catalans –el de Lleida, per exemple– com a ajuntaments de la Franja –el del Campell, per exemple.

La Diputació de Lleida i també la Diputació d'Osca van donar suport a mocions en contra de la llei. Fins i tot, l'aleshores ministre de Cultura i Educació, José Ignacio Wert, va assegurar que el que es parla a la Franja és català.

D'altra banda, el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el 30 de setembre del mateix any el recurs contra la llei de llengües de l'Aragó.

stats