Societat 27/04/2021

El govern de Colau escenifica el primer acord amb Valls: una taula d'empreses tractores

L'objectiu és crear un espai de debat estable entre els agents econòmics de la ciutat per accelerar la recuperació

2 min
Jaume Collboni

BarcelonaQuan pràcticament es compleix la meitat del segon mandat d'Ada Colau a Barcelona, el seu govern –compartit ara entre comuns i PSC– ha presentat avui el primer gran acord rubricat amb el grup de Manuel Valls, que és qui va donar els vots necessaris a l'alcaldessa per revalidar-se en el càrrec en la investidura. Fins ara, la formació de Valls havia donat suport a alguna de les iniciatives del govern municipal, com els pressupostos del 2021 que els de Colau van pactar amb ERC, però no hi havia hagut cap fotografia conjunta del govern amb Barcelona pel Canvi. Aquest dimarts s'ha trencat la tònica, i si fins ara la majoria d'acords s'han presentat del bracet del soci preferent, ERC, o en algun cas també de JxCat, avui el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, ha comparegut acompanyat de la número dos de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, per presentar la concreció d'una iniciativa que els de Valls van portar al plenari: la creació d'una taula d'empreses tractores de l'economia i l'ocupació. Un exemple de "normalitat democràtica", segons Collboni, que ha defensat que el govern municipal "dialoga i arriba a acords per fer avançar la ciutat". I Parera, al seu torn, ha insistit que no és el primer cop que hi ha acord entre el seu grup i les formacions de govern tot i que, fins ara, no hi havia hagut cap roda de premsa conjunta. Avui, sí: acord i escenificació.

El projecte presentat és una taula de coordinació de projectes tractors de l'ocupació que està previst que es reuneixi dos cops cada any, el primer al mes d'octubre, amb l'objectiu d'ajuntar representants de les principals companyies establertes a Catalunya amb altres agents econòmics i representants de l'Ajuntament per "treballar conjuntament" en la reactivació econòmica de la ciutat. Es vol que aquest espai estable de debat doni continuïtat a les sessions que s'han celebrat aquest mes a la ciutat en el marc del Barcelona ReAct 2021. El repte és doble: accelerar la recuperació econòmica i institucionalitzar la col·laboració publicoprivada. "Qui genera llocs de treball no és l'administració, sinó el sector privat, i el nostre paper és col·laborar-hi, fer un entorn més agradable", ha remarcat Parera, que ha assegurat compartir amb Collboni la visió de Barcelona com a "ciutat business friendly".

El primer tinent d'alcaldia ha avançat que algunes de les empreses que s'asseuran a la taula són Telefónica, amb el projecte de l'Escola 42 de captació digital que començarà a funcionar al juny a Nou Barris; Endesa, amb un projecte sobre dones i tecnologia i un altre de digitalització del comerç; Seat, amb iniciatives sobre 5G i cotxe autònom, o Damm, amb projectes a l'entorn de la cultura i l'esport.

Hi participaran grans empreses, pimes, clústers, autònoms i emprenedors, inversors, universitats i parcs científics, tecnològics i de recerca. En la primera sessió, es presentarà i debatrà el BCN Green Deal així com els principals projectes que es proposaran per desenvolupar amb fons europeus de recuperació.

stats