Societat 09/07/2019

El Govern vol que l’empresa privada inverteixi el doble en recerca

La consellera Chacón ha esbossat les primeres línies de la futura llei de la ciència de Catalunya

Laia Seró
2 min
UN PROBLEMA ENQUISTAT Els centres de recerca  treballen per combatre la discriminació.

BarcelonaCal un canvi de model en el sector de la ciència a Catalunya, perquè la situació actual és anòmala: els grups de recerca tendeixen a apostar pel finançament internacional perquè la inversió amb segell català fa temps que és lluny de la mitjana europea. La que prové d’organismes públics porta anys estancada, i la que injecta el sector privat és gairebé inexistent. Però el govern ha dit aquest dimarts que està disposat a capgirar-ho: per caminar cap a un nou paradigma que impulsi la inversió catalana en recerca i innovació, la consellera Àngels Chacón ha presentat un primer text de la futura llei de la ciència de Catalunya. El document encara ha de passar molts filtres, però ja assenyala una de les prioritats de l’executiu: l’empresa privada ha d’atrevir-se a invertir més en ciència. Per anar bé hauria de doblar la quantitat de diners actual.

Endreçar el sector

El primer objectiu de la memòria és dotar d’una norma reguladora un sector, el de la ciència i la recerca, que a Catalunya ha crescut molt els últims anys, però de forma descoordinada. I el segon, acostar-se a la mitjana d’inversions de la Unió Europea en els pròxims cinc anys per garantir una estabilitat econòmica als centres, grups i universitats que fan investigació. Les últimes dades, de l’any 2017, situen la mitjana d’inversió en ciència dels països europeus per sobre del 2% del PIB.

Per anar bé, el departament vol que per als pròxims cinc anys a Catalunya s’incrementi un 0,3% la injecció pública (ara al voltant d’un 0,7%) i que l’empresa privada dobli les seves aportacions fins a arribar a l’1,5%. “Fins ara les empreses no han vist la utilitat d’invertir en centres de recerca, potser per desconeixement o perquè els grups s’han focalitzat molt en la publicació d’articles científics”, ha lamentat la consellera. “Alguna cosa del sistema no qualla quan en altres països hi ha inversió privada”, ha afegit Joan Gómez, director general de Recerca.

Incentius fiscals al mecenatge

Entre les qüestions que es preveu que inclogui la futura llei de la ciència hi ha proclamar d’incentius fiscals per a les empreses que apostin pel mecenatge científic, fomentar les microaportacions privades en recerca, facilitar l’intercanvi d’investigadors entre centres i seguir els preceptes de l’estratègia europea HRS4R, que obliga els actors a complir en aspectes com el gènere i la transparència en la contractació de personal. Dels 42 centres d’investigació que hi ha a Catalunya, només dos tenen una directora al capdavant.

La memòria que s'ha presentat aquest dimarts encara ha d'esdevenir un avantprojecte de llei. Després es presentarà a tot el govern, es convertirà en projecte de llei i, finalment, a finals d'any, es preveu que arribi al Parlament. Des del departament d'Empresa i Coneixement asseguren que, per ara, tots els grups polítics s'han mostrat favorables a l'aprovació. Caldrà esperar com evolucionen els suports d'ara endavant.

stats